Pochoutkový rok na sladko zná své vítěze

8. prosinec 2019

V neděli 8. prosince 2019 vyvrcholila ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu kulinářská soutěž Pochoutkový rok na sladko. Na velké finále bylo do pražského Divadla pod Palmovkou pozváno všech 40 soutěžících se svými blízkými. Nejlepším sladkým receptem se staly kardinálské řezy s kávovou šlehačkou od Marie Kosové z Moravských Budějovic.

Během dvouhodinového programu se diváci bavili historkami poroty Pochoutkového roku šéfkuchařů Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka a herečky a milovnice jídla Nadi Konvalinkové. Vítězům přišly pogratulovat také hvězdy české populární hudby Věra Martinová, Josef Laufer, Yvetta Simonová, Jakub Smolík, Kamélie, Jana Chládková a David Deyl. Pořadem provedl diváky v sále a posluchače u rádia Patrik Rozehnal.

Posluchačská cena

Během finále Pochoutkového roku na sladko předal ředitel regionálního vysílání Českého rozhlasu Jan Menger vítězce posluchačské ceny Ludmile Vrbické za její šlehačkové koule poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 15 000 Kč.

Paní Vrbická získala recept na šlehačkové koule od své maminky. V rodině se pečou už asi 50 let a recept na ně střežila jako oko v hlavě. Šlehačkové koule s sebou přivezla na ochutnání i na finále Pochoutkového roku.

Na stránce www.pochoutkovyrok.cz probíhalo během listopadu hlasování posluchačů, kteří celkem poslali 40 soutěžním receptům 22 913 hlasů. Ze všech hlasujících pak porota vylosovala Janu Fuksovou, která obdržela poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 10 000 Kč.

Vítězové Pochoutkového roku na sladko

Porota si své rozhodnutí, komu předá hlavní ceny, nechala až na samotný závěr velkého finále. Třetí místo a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 20 000 Kč díky nim obdržela Marie Černošková s receptem na vařený tvarohový závin z nudlového těsta posypaný mletými ořechy, moučkovým cukrem a přelitý máslem. Paní Černošková byla dojatá a skoro nedokázala mluvit.

Marie Kosová získala první cenu za recept na kardinálské řezy

Druhé místo získaly bratislavské rohlíčky pana Dubčeka, které v Pochoutkovém roce upekla Zdena Jedličková z Olomouce. Slzy se jí hrnuly do očí a nevěřila, že právě ona by mohla získat jednu z cen. Odnesla si poukázku na nákup kuchyňských spotřebičů v hodnotě 25 000 Kč.

První místo a titul vítěz Pochoutkového roku na sladko si odnesla Marie Kosová z Moravských Budějovic, která upekla kardinálské řezy. Je to lehký dezert ze žloutkového a bílkového těsta s marmeládou a litrem kávové šlehačky. Jak říká paní Kosová: „Je to nebe v puse.“ Porota ji odměnila poukázkou na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 30 000 Kč. Recept na kardinálské řezy získala paní Kosová od své maminky, která pocházela z Rakouska. Nikde jinde se s ním prý nesetkala. A nejlepší je hned po vychlazení. Vyzkoušet ho můžete i vy!

Vítězové a odborná porota Pochoutkového roku na sladko

Všichni výherci si odnesli i perníkové medaile, které upekla jedna ze soutěžících loňského ročníku Pochoutkového roku – Veronika Bačkovská. Poukázky na nákup kuchyňského vybavení věnovala firma Eta.

Vyhlášení nového ročníku Pochoutkového roku 2020

Na závěr celého finále také porota Pochoutkového roku spolu s Patrikem Rozehnalem vyhlásili nový ročník Pochoutkového roku 2020. Tentokrát budou moci posluchači přihlásit do soutěže jakýkoliv tradiční rodinný recept, který se u nich doma dědí z generace na generaci, a pokud to navíc bude nějaká krajová specialita, tak ho porota soutěže určitě nemine.

Hlásit se můžou posluchači se svými recepty přes formulář na webové stránce www.pochoutkovyrok.cz nebo dopisem zaslaným na adresu Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 s heslem Pochoutkový rok. Ať žije Pochoutkový rok 2020!

Spustit audio

Související