Po zpřísnění pravidel dostal výpověď z městského bytu ve Vsetíně první nájemník

22. červen 2022 13:00

Vsetínská radnice vypověděla smlouvu prvnímu nájemníkovi, který nerespektoval zpřísněná pravidla pro pronájem městských bytů. Zavedli zde systém třikrát a dost.

Ve Vsetíně zpřísnili pravidla pro obyvatele městských bytů. Jak uvedla místostarostka Simona Hlaváčová z KDU-ČSL, stačí, aby nájemník porušil pravidla třikrát, a může přijít o bydlení. První obyvatel městského bytu dostal výpověď v tomto týdnu. 

Čtěte také

Ve Vsetíně bojují s neplatiči dlouhodobě. Aktuálně celkem dluží lidé městu na nájemném 300 tisíc korun. S nájemníky město prodlužuje nájemní smlouvu zpravidla o rok. Když ale neplatí, mají zanedbaný byt nebo nedodržují domovní řád, může rada města schválit prodloužení nájmu na kratší dobu nebo může přistoupit k tomu, že smlouvu neprodlouží vůbec.

A to se právě stalo prvnímu nájemníkovi, se kterým radě města došla trpělivost. Podle pravidla třikrát a dost dostal výpověď z nájmu. Je to i varovaní dalším čtrnácti nájemníkům, kterým rada smlouvy prodloužila jen o půl roku oproti standardnímu celému roku a čtyři pak dostali prodloužení jen na tři měsíce. 

Co s lidmi, které radnice vystěhuje

Vsetín patří k městům, které mají velmi dobře fungující síť sociálních služeb. Ve městě je azylový dům i noclehárna, lidé tak na ulici neskončí. Místostarostka Simona Hlaváčová potvrdila, že i když jsou pravidla přísná, rada města se před konečným rozhodnutím o výpovědi z nájmu bude zajímat o to, jak se nájemník do problémů dostal, jak reagoval na výzvy radnice a jak komunikoval. Přístup radních bude tedy individuální.

Spustit audio

Související