Po Veveří nebo Merhautově ulici v Brně nebudou část příštího roku jezdit tramvaje

10. prosinec 2019

Brněnský dopravní podnik představil plány oprav tramvajových tratí na příští rok. Rekonstrukce omezí provoz na části ulice Veveří, anebo na dvou kilometrech Merhautovy ulice. Pokračovat taky bude stavba trati do kampusu v Bohunicích, nebo stěhování kolejí do Plotní ulice.

Oprava kolejí a silnice v Merhautově ulici bude stát přes sto milionů korun. Dopravní podnik plánuje velkou rekonstrukci od křižovatky s Jugoslávskou po Provazníkovu ulici. Práce by měly trvat od března do června příští rok. V létě budou dělníci opravovat ulici Veveří, úsek od krajského úřadu k ulici Jana Uhra. Tam jsou koleje i podzemní rozvody v havarijním stavu. A opravovat se příští rok bude i trať a smyčka ve Vídeňské ulici k Ústřednímu hřbitovu, anebo úsek na Nových sadech, kde budou tramvaje nově jezdit po travnatých pásech. Ty mají v létě pomoct s ochlazením ulice.

Nové tramvaje, trolejbusy a autobusy

Další investice se týkají obnovy vozového parku. Příští rok vyjede jedenáct úplně nových tramvají EVO 2, pro které Brňané vybrali název Drak. Tyto tramvaje teď skládají technici dopravního podniku v ústředních dílnách v Medlánkách. Koncem příštího roku by pak měla jezdit první várka z celkem 40 objednaných krátkých a dlouhých nízkopodlažních autobusů. A za staré trolejbusy dorazí nové parciální a opět nízkopodlažní trolejbusy. Tento typ vozů už firma má, díky alternativnímu pohonu na baterii můžou ujet několik kilometrů i mimo trolejové vedení. Což se hodí třeba při výlukách a opravách.

Mění se jízdní řády

V neděli 15. prosince se v celém Česku mění jízdní řády. Změny v brněnské městské hromadné dopravě budou minimální. V neděli skončí velká vlaková výluka na hlavním nádraží, přestanou jezdit i posilové tramvaje P6 a P3. Autobusy číslo 61 pojedou opět do Komárova a nebudou jezdit na Dolní nádraží. Trasa autobusové linky 51 nově povede z Nemocnice Bohunice přes Ostopovice a Moravany k Ústřednímu hřbitovu. A od pondělí začne dopravní podnik provozovat minibusovou linku v Bílovicích nad Svitavou, kam už dnes jezdí z Brna autobusy číslo 75.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související