Po vážné nemoci zemřel fotograf Jef Kratochvíl. Připomínáme jej rozhovorem z loňského září

Po těžké nemoci v neděli zemřel divadelní a umělecký fotograf Josef „Jef“ Kratochvil. Bylo mu 74 let. Informovalo o tom na svých stránkách Městské divadlo Brno.

Právě s jeho tvářemi byla práce Jefa Kratochvila spjata v posledních desetiletích. Kromě toho, že byl od roku 1989 dvorním fotografem divadla, pracoval také jako šéfredaktor divadelního časopisu Dokořán.

Připomeňte si mimořádnou brněnskou osobnost a držitele Ceny města Brna v rozhovoru, který s ním před pouhými několika měsíci vedla Marcela Antošová.

Josef Kratochvil se narodil v Ivančicích v červnu 1943. Původně se vyučil soustružníkem, ale už po návratu z vojny se začal zajímat o studium fotografie. Byl žákem K. O. Hrubého a na konci šedesátých let nastoupil jako fotograf v podniku Oděvy Brno.

Ve stejné době se začal věnovat fotografování své celoživotní lásky – divadla. Od sedmdesátých let fotografoval herce i dění v divadle Husa na Provázku, ale i brněnské sochaře a další výtvarné umělce. V roce 1999 byl nominován na cenu Alfréda Radoka za divadelní fotografii.

Byl autorem řady fotografických publikací a jeho dílo ocenilo vedení města v roce 2013 Cenou města Brna.

Spustit audio