Po letech ticha bude kyjovskými ulicemi znovu znít hlášení místního rozhlasu

25. červen 2013

Ulicemi Kyjova bude opět po letech znít rozhlas, jeho obnovu iniciovali občané místní části Bohuslavice. Se zánikem rozhlasu podle nich výrazně klesla informovanost občanů.

Hlášení místního rozhlasu v Bohuslavicích neslyšeli lidé více než šest let, přesně to tady ale nikdo neví, prý je to už dávno.

Se zánikem rozhlasu se místní dodnes nesmířili, a proto Marie Kašíková před několika lety iniciovala petici za obnovu rozhlasu, tehdy ji podle ní podepsalo asi 90 procent obyvatel.

„Od té doby slyším jenom sliby, že to bude za tři měsíce, za půl roku. Na podzim proběhla v novinách zpráva, že to bude na jaře. Jaro už bylo, je léto a dodneška to není. Kvůli financím se to asi nemohlo dříve realizovat. Lidé na to byli zvyklí, je tu spousta starých lidí, kteří chtějí jít na pohřeb svému známému, chtějí se o tom dozvědět, nakoupit si slepice a brambory, když přijede prodejce, chtějí jít na kulturní akce, když se jednou za čas něco pořádá,“ říká Marie Kašíková.

Na tyto argumenty slyšela nakonec i kyjovská radnice. Rozhlas by měl ulicemi Bohuslavic zase znít. Ten starý už ale nejde opravit.

„Bohužel to zařízení už bylo poměrně hodně zastaralé, technicky nevyhovující, nicméně se ho dařilo dlouhou dobu udržovat v provozuschopném stavu. Potom už nebylo možné sehnat náhradní díly a došlo k útlumu fungování. A hledali jsme cestu, jak to nahradit, protože si to občané žádali,“ vysvětluje místostarosta Kyjova Antonín Kuchař.

„V rámci protipovodňových opatření jsme zpracovali projekt, jehož součástí je právě i místní rozhlas. Pořízení nového obecního rozhlasu se týká nejen Bohuslavic, ale všech částí města Kyjova. Takže to bude zavedeno ve všech částech s tím, že se bude dát ovládat buď celý Kyjov, nebo jen jednotlivé části,“ dodává.

Rozhlas by se měl do ulic vrátit v průběhu letních měsíců, celý projekt vyjde asi na 6,5 milionu korun, 90 procent zaplatí Evropská unie. Součástí budou i protipovodňové hlásiče, které sledují hladinu řek a včas upozorní na blížící se nebezpečí.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio