Po dvanácti letech znovu otevírá funkcionalistický hotel Avion v centru Brna

Desetipatrová budova, kterou ve 20. letech minulého století navrhl architekt Bohuslav Fuchs, prošla kompletní renovací pod dohledem památkářů.

Personál dokončuje přípravy před středečním otevřením bistra s kavárnou v přízemí, na hosty je připraveno i všech 37 pokojů. Na webu hotelu se ladí poslední detaily rezervačního systému pro ubytování i prohlídky muzea, které v části národní kulturní památky vzniklo.

„Furt je na nás tlak, lidí už se rozčilují, že tak dlouho neotevíráme. Proto to chceme nechat v tichosti, nenápadně,“ říká majitel hotelu Avion Stanislav Berousek zatímco vyřizuje poslední formality, aby mohl přivítat první hosty. Ubytovat se můžou okamžitě po spuštění rezervačního systému. Pokoje jsou připravené.

„Konečně jsme doladili personál, proto otvíráme takový zkušební provoz. Hosté si můžou udělat registraci on-line,“ dodává Berousek. „Vybavilo se to podobně jako na historických fotografiích. Šli jsme do základních barev hnutí Bauhaus – červená, žlutá a modrá.“

Hotel Avion se nachází v Brně na ulici Česká

Jeden z nejužších hotelů v Evropě je postavený na parcele široké osm metrů, nově má i muzejní část a nabídne komentované prohlídky. „Ty nejhodnotnější části hotelu, kde je vidět zpracování Bohuslava Fuchse, tady lidé uvidí a v rámci prohlídky bude zpřístupněn i jeden hotelový pokoj. Rádi bychom, kdyby sem chodilo tolik lidí jako do vily Tugendhat,“ směje se technický ředitel Petr Strouhal.

Výhled na hrad Špilberk z nejvyššího patra hotelu Avion v Brně

První prohlídky už by měly být koncem tohoto týdne. Během ní návštěvníci zavítají do hotelové restaurace a uvidí i během rekonstrukce záměrně odhalené konstrukční prvky. „Třeba luxfery na střeše, které prosvětlují hlavní část objektu. I na tak hluboké parcele nevznikl dům, který by působil jako jeskyně, ale byl plnohodnotně nasvětlený a člověk z toho neměl stísněný pocit,“ říká Strouhal.

Z okna, které tvoří úplně celou stěnu pokoje, pak budou mít hoteloví hosté výhled přímo na hrad Špilberk. Nalevo uvidí věže katedrály na Petrově a napravo věž Červeného kostela.

Spustit audio

Související