Po desítkách let jsou pole okolo Dolního Němčí bez česneku, zelenina začala být ztrátová

22. duben 2016

Dolní Němčí na Slovácku už není česnekovou velmocí. Místní zemědělské družstvo, kdysi jeden z největších pěstitelů v republice, letos česnek vůbec nevysadilo. Vytrácí se tak historická tradice, kvůli které má obec česnek i ve znaku. Zemědělci nedokázali vzdorovat levné konkurenci ze zahraničí a poklesu spotřeby.

Zemědělské družstvo Dolní Němčí bylo dříve známé hlavně díky pěstování česneku. Ještě před rokem 1989 tam plodina rostla na téměř sto dvaceti hektarech. Situace se ale radikálně změnila.

„Plodina začala být ztrátová a nezajímavá. Přestal být odbyt, takže se musela zrušit výroba,“ říká zemědělec Antonín Richter.

Pěstování česneku je sice v kraji tradicí, podle Antonína Richtera ale chybí lidé, kteří by se následně postarali o sklizeň.

„Dalším z důvodů je to, že poněvadž je to ruční práce, tak dneska nejsou lidi, aby tuto práci dělali.“

To, že by se Dolní Němčí k pěstování česneku po letech znovu vrátilo, prý není moc pravděpodobné, potvrzuje ředitel zemědělského družstva Lubomír Nedbal.

„Těžko říct, zda ještě bude možnost dál pokračovat v pěstování česneku. Je to možné, ale spíš si myslím, že česnek už definitivně skončil.“

Zelenina je obecně v zemědělství spíše na ústupu a nahrazují ji jiné plodiny, říká Nedbal.

„Dělají se hlavně obiloviny a řepka. V našem podniku se zabýváme spíš výrobou silážních kukuřic, což je hlavní plodina na pokrytí bioplynové stanice a živočišné výroby,“ dodává.

autoři: Anna Maňourová , rv
Spustit audio