Plzeňský památník obětem zla s meditační zahradou dobíjí pozitivní energií

25. srpen 2019

Památník obětem zla s meditační zahradou v Plzni je místem odpočinku, rozjímání a hlavně odpuštění. Původně ovocný sad na kraji Plzně přebudoval Luboš Hruška. Plukovník československé armády, který byl za pokus o útěk z republiky odsouzen k 18 letům těžkého žaláře. Zahrada se nachází u řeky Radbuzy a je neuvěřitelnou oázou klidu.

Během svého věznění si Luboš Hruška slíbil, že jestli přežije útrapy a týrání, vytvoří v Plzni meditační zahradu přístupnou všem. Roky strávené ve vězení přežil a na okraji Plzně, kousek od Tyršova mostu začal v 60. letech přetvářet ovocný sad.

Jako bývalý plukovník československé armády s vojenským vzděláním neměl se zahradničením žádné zkušenosti. Začal proto dojíždět do školy v Průhonicích u Prahy. A pomalu se stával zručným zahradníkem.

Přeměna ovocného sadu v meditační zahradu a památník obětem zla samozřejmě neušla pozornosti tehdejší státní moci. Často prý v okolí hlídkovali příslušníci státní tajné bezpečnosti. Postupnými úpravami se, nehledě na stálý dozor nad „podezřelým“ kriminálníkem Hruškou, dílo nakonec podařilo. Luboš Hruška vytvořil unikátní místo věnované všem obětem zla a násilí.

Jedno z mnoha míst pro načerpání nové energie

Luboš Hruška zemřel v roce 2007, pár týdnů před svými 80. narozeninami. Nehledě na to, jaká sám za svůj život zažil příkoří a zlo ze strany státní moci, našel v zahradě to nejcennější – odpuštění.

V zahradě je řada originálních soch a také Křížová cesta. Bývalé prohlubně po těžbě písku v původním ovocném sadu přebudoval Hruška v krásná poetická jezírka. A samozřejmě nechybí ani lavičky.

Hra zeleně v zahradě

autor: Pavel Halla
Spustit audio