Plzeňská radnice je konečně bezbariérová. Všechna patra propojuje nový výtah

7. prosinec 2017

Po desetiletích úvah, po letech příprav a po několikaměsíční stavbě vede skrz historické budovy radnice moderní výtah. Doveze lidi k primátorovi, do Obřadní síně nebo do Sněmovního sálu pod střechou.

Až dosud měli hendikepovaní při pohybu po radnici velmi omezené možnosti. Nemohli se pořádně dostat například do sněmovního sálu zastupitelstva, do obřadní síně, kde se konají svatby a slavnostní akce nebo do zasedací místnosti rady, kde jsou různá školení a besedy. „Dostat se do některých prostor radnice bylo takřka nemožné. Šlo to jen za použití letitého schodolezu, který ale řada mých kolegů z důvodu bezpečnosti odmítala používat. Díky výtahu je teď pohyb po poradnici pohodlnější a hlavně důstojnější,“ popsal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením v Plzeňském kraji Miroslav Valina.

Nyní je bezbariérově přístupno 90 procent radnice, výtah doplňují také plošiny a rampy. „Radnice má svůj vývoj 480 let existence. 21. století se do radnice promítne touto stavbou. Byť si to nikdo z nás neuvědomuje, tak to bude dlouho zaznamenáno v historii. Teď je tedy ten významný okamžik, kdy jsme zpřístupnili radnici i našim partnerům, kteří neměli tolik štěstí jako my a jsou imobilní,“ doplnil primátor Plzně Martin Zrzavecký.

První diskuse o výtahu byly započaty už v roce 1992

Návrh výtahu tehdy připravil architekt Jan Soukup. A právě ateliér Jana Soukupa a jeho kolegů výtah projektoval. „Museli jsme spojit patra, která jsou různě rozdělaná, protože se jedná o tři domy. Především se musel spojit velký sál zastupitelstva se sálem o patro níže a s ostatními prostorami. Hledal jsem vhodné místo a našlo se toto, což se v průběhu času ukázalo jako nejlepší řešení,“ řekl Jan Soukup.

K výtahu se chodí přes mázhaus a vrátnici, nastupuje se do něj z průchodu do dvora radnice. Stavba výtahu si vyžádala některé úpravy. Podle vedoucího magistrátního odboru památkové péče Petra Maroviče byly ale zásahy do architektury minimální. „Celkový přínos výtahu pro radnici dalece přebyl památkové ztráty. Celý zásah byl velmi kultivovaný a stylem provedení nedělá ostudu všem těm, kteří před námi radnici upravovali,“ uvedl Marovič.

Stavba výtahu, sociálního zázemí a další bezbariérové úpravy přišly na 23 milionů korun. Víc než třetinu město zaplatilo ze státní dotace.

autoři: lum , jik
Spustit audio