Plýtvání jídlem je dnes běžné, proto vás naučíme, jak použít starý chleba
Před sto lety se jídlem rozhodně neplýtvalo. Dojedl se každý kousek chleba, než se upekl čerstvý. Dnes je to ale jinak.
Pokud nechováte králíky nebo slepice, které si něm ještě mohou pochutnat, často končí v popelnici. Ale i starší chleba se dá báječně využít. Například na chlebovou strouhanku.
Chleba jen nalámejte na menší kousky a rozmixujte. Použít se dá všude tam, kde strouhanka bílá, a ještě s ní můžete zahustit omáčku nebo guláš.
A výborné jsou z chlebové strouhanky také noky do polévky. Strouhanku smíchejte s vejcem, ochuťte solí a pepřem, přidejte prolisovaný česnek a čerstvé nebo sušené bylinky. Použít můžete majoránku a petržel. Vzniklou tuhou hmotu odkrajujte lžící a vkládejte do vroucí polévky. Chlebovou strouhanku je dobré mít vždy po ruce, šetří čas i peněženku. Tak ji vyzkoušejte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.