Plavby po Dyji v Lednici jsou možné i v zimě.

27. leden 2007

Lednice tuto zimu nabízí svým návštěvníkům novinku - poprvé je možné projet se výletní lodí po zámecké Dyji i během zimních měsíců. Sezónu málem násilně ukončil nedávný orkán, který v parku vyvrátil několik stromů přímo do koryta řeky. Výpadek v lodním provozu ale trval jen minulý víkend, po Dyji se už znovu jezdí.

Pokud jste někdy byli v lednickém zámeckém parku v létě, tak víte, že je tu úžasně krásně. Neméně nádherně, ale přitom zcela jinak, vypadá park teď zabalaný do sněhu. Pokud přijmete pozvánku na některou ze zimních plaveb, můžete se kochat pohledem na park a přitom vás nebude ani zábst. I loďky totiž vypadají teď v lednu jinak než v červenci. Vysvětluje Jaroslav Martínek ze společnosti První plavební: "My jsem se snažili ukázat lidem, že Lednice není jenom místem letního turistického ruchu, ale že ani v zimě Lednice nespí. Poprvé letos se nám podařilo přpravit jednu z našich lodí, konkrétně prám Arnoštek, který jsme zabalili do takové průhledné folie s okénky, takže na něm nefouká a máme na něm i kamínka, které loď temperují, takže se návštěvníci s námi mohou při plavbě zahřát. Ty zimní plavby jsem nazvali Plavby se svařákem. Ke každé lodní jízdence totiž návštěvník dostane pohárek svařeného vína na zahřátí a děti čaj nebo nějakou sladkost."

"Nejezdíme pravidlené trasy, jedná se pouze o vyhlídkovou plavbu. Loď vyplouvá od přístaviště pod zámkem vždycky v celou - ve 12, 13, 14 a 15 hodin, pluje zhruba 45 minut a děláme takové okružení plavby. To znamená, že se zase zpátky vrátíme sem k přístavišti a nabízíme zimní pohledy na zámecký park a část lužního lesa na staré řece Dyji," popisuje cestu Jaroslav Martínek.

Cestou můžete teď v zimě vidět při troše štěstí i srnky a jiná zvířátka, která se těmto místům v hlavní sezoně kvůli davům lidí obloukem vyhýbají. Velkou atrakcí pro turisty je i čím dál početnější populace bobrů. A lodivodové vám rádi ukážou i místa, která nedávno zatarasily stromy vyvrácené orkánem.

autor: hon
Spustit audio