Platí nové jízdní řády. Přibyla nová linka autobusu a mírně se změnily i odjezdy některých linek

Stejně jako se jihomoravské jízdní řády pravidelně obměňují na začátku prosince, drobné úpravy na cestující čekají taky v létě. Od včerejška proto některé regionální linky jezdí podle upravených jízdních řádů.

Nejzásadnější novinka potěší hlavně turisty na Znojemsku. Od včerejška totiž mezi Vranovem nad Dyjí a Vranovskou pláží jezdí nová autobusová linka. Má označení 830, stejně jako autobusy směřující například do Bítova. Cestující je od sebe rozliší pomocí světelných tabulí na jednotlivých autobusech.

Její zavedení iniciovalo vedení největšího kempu u vranovské přehrady. Až do jara příštího roku je totiž kvůli opravám uzavřená hráz vodní nádrže a pro turisty i zaměstnance kempů je složité se k vodě dostat. V červnu budou autobusy až k přehradě zajíždět vždy pětkrát denně o víkendu, od začátku letních prázdnin pak každý den. A je důležité také dodat, že je mohou využívat i cyklisté, každý autobus totiž bude mít držáky na kola. 

Další změny jsou spíš drobnější. Mírně se změnily časy odjezdů některých autobusů na Znojemsku, konkrétně se to týká linek 817, 819, 821 a 822. Jde ale většinou o posun v řádu minut. Další drobnější změna se týká Blanenska. Linka 260 má nově o jednu zastávku víc, zajíždí totiž až k mateřské a základní škole v Lipovci.

Linka mezi Bystřicí a Tišnovem se odsouvá

Od včerejška měla také začít jezdit nová linka mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Tišnovem na Brněnsku. Její zavedení se ale posouvá. Podle náměstka jihomoravského hejtmana pro oblast dopravy Romana Hanáka z ČSSD jsou za tím technické potíže s odbavovacím systémem v autobusech.

Oběma krajům se taky ještě nepodařilo uzavřít smlouvu s dopravcem. Ten odklad by měl být podle Hanáka nejdéle týden. Linka pak bude projíždět i menšími obcemi na Bystřicku, v Jihomoravském kraji pak obslouží obce v okolí Nedvědice a skončí v Tišnově. Tam mohou lidé přestoupit na vlak do Brna. Jižní Morava za provoz nových spojů ročně zaplatí dva miliony korun, Vysočina zhruba polovinu.

Vlakové řády prošly jen kosmetickými změnami

Úprava se dotkne i jízdních řádů vlaků, ale jen nepatrně. Právě včera totiž měly přestat jezdit některé vlaky linek S3 a S4 přes historické mosty přes Hybešovu a Křídlovickou ulici poblíž brněnského hlavního nádraží. V létě je totiž čeká oprava. Vlaky po nich ale budou bez omezení jezdit dál až do konce června.

Malá změna se týká taky linky S2 ve směru do Březové nad Svitavou. Vlak, který z Brna odjíždí v 15:45, nově nezastavuje v Rájci-Jestřebí. Týká se to ale jen tohoto jediného spoje, u dalších se nic nemění.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio