Platby za pitnou vodu na Vysočině loni stouply o čtyři procenta

13. květen 2019 13:00

Platby za pitnou vodu na Vysočině loni stouply o 4,3 procenta na 810 milionů korun. Přispěl k tomu větší odběr i zvýšení ceny.

Na stočném vybrali provozovatelé těchto sítí minulý rok 631 milionů korun, v meziročním porovnání o 1,5 procenta více. Jde o částky bez daně, které zveřejnil Český statistický úřad.

Cena za vodu je pod průměrem ČR

Průměrná cena vodného a stočného na Vysočině vloni přes navýšení zůstala pod průměrem v Česku.

Průměrná cena za metr krychlový pitné vody se na Vysočině loni zvýšila o 80 haléřů na 37,10 koruny. Stočné ve stejné době v kraji stouplo o 70 haléřů na 28,30 Kč. Jde také o ceny bez DPH, která v případě vodného i stočného částky účtované spotřebitelům navyšuje o 15 procent.

Průměrná cena v ČR byla v roce 2018 podle statistiků v případě vodného 38,1 Kč bez daně a u stočného 33,40 Kč. Vodné bylo v průměru o něco nižší než na Vysočině v sedmi krajích, cenu stočného ale měla Vysočina po Plzeňském kraji druhou nejnižší.

Prodej pitné vody

Prodej pitné vody na Vysočině v loňském suchém roce stoupl přibližně o dvě procenta na 21,8 milionu metrů krychlových. Domácnosti v kraji se na této spotřebě podílely dvěma třetinami, i jejich odběr se v porovnání s rokem 2017 zvedl asi o dvě procenta.

Na půlmilionové Vysočině mohlo minulý rok odebírat pitnou vodu z vodovodu okolo 96 procent obyvatel. V domech napojených na kanalizaci jich žilo skoro 88 procent.

zdroj: ČTK
Spustit audio