Plány německé menšiny v Havířově na rok 2023. Otec barevné fotografie se narodil na Bruntálsku

16. prosinec 2022

V Havířově se nachází jeden z nejaktivnějších klubů německé menšiny a center setkávání v České republice. Vedoucí domu a předsedkyně Svazu Němců z Těšínského Slezska je paní Hana Slížová. Povídali jsme si s ní o roce, který se pomalu chýlí ke konci, i o plánech na rok následující.

Ve výročí týdne si připomínáme otce barevné fotografie Karla Schinzela. Narodil se 20. prosince 1886 v Edrovicích u Bruntálu. Soukromě se zajímal o chemii, jeho rodiče ale neměli dost prostředků, aby ho tento obor mohli nechat studovat.

Karl Schinzel tedy nastoupil jako účetní v chemické továrně Gustava Hella. Zde využil možnost využít laboratoře a pustil se do pokusů s fotografií. V roce 1905 podal patent na zhotovování barevných fotografií. Firma Hell mu v reakci na to umožnila vystudovat gymnázium a pak vysokou školu technickou ve Vídni.

Po válce od něj za nevelkou částku mnoho jeho patentů odkoupila americká firma Kodak. Karl Schinzel zemřel v roce 1951 ve Vídni.

Na závěr pořadu vás pozveme do krušnohorského historického městečka Frauenstein, které je nositelem titulu státem uznané rekreační místo.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.