Plánovaná uzavírka Pisáreckého tunelu v Brně se letos nestihne. Silničářům ji nepovolí magistrát

Brno silničářům letos ani příští rok nepovolí uzavřít Pisárecký tunel. Ředitelství silnic a dálnic plánovalo jeho velkou rekonstrukci. Trvat měla až dva měsíce. Silničáři chtěli vše stihnout o letošních letních prázdninách, doteď ale nevybrali stavební firmu.

Ředitelství silnic a dálnic chtělo kvůli problémům a zdržení ve výběrovém řízení začít s opravami teď v říjnu, anebo na jaře příštího roku. To se vedení města nelíbí. Tunely se v Brně kvůli větším opravám zavírají právě o letních prázdninách, kdy je menší provoz. To na podzim ani na jaře neplatí. Navíc příští rok chce magistrát začít stavět nedaleko Pisáreckého tunelu víceúčelovou halu a tramvajovou smyčku v oblasti výstaviště a kvůli změně dopravního napojení celé této lokality má začít oprava Bauerovy ulice. K tomu dál potrvá omezení v Žabovřeské ulici. Podle radních by tak příští rok bylo na jednom území příliš mnoho uzavírek.

Čtěte také

Jak na toto negativní stanovisko Brna reaguje Ředitelství silnic a dálnic?

Šéf brněnského závodu ŘSD David Fiala pouze řekl, že toto negativní stanovisko obdrželi a zatím nebudou komentovat, jak s tím naloží. Důvodem je stále neukončené výběrové řízení. Jak už jsme ve vysílání Českého rozhlasu upozornili, o zakázku se přihlásila dvě sdružení firem. Nejvýhodnější nabídku podalo uskupení, které navrhalo, že práce stihne za 35 dní a za cenu 280 milionů korun. Velmi těsně za nimi skončilo druhé uskupení, které nabízelo termín 65 dní – ale s cenou 235 milionů. Předmětem sporu bylo, jestli je reálné vše stihnout pouze za měsíc, když například Husovický tunel byl kvůli opravám zavřený přesně dva měsíce.

Kdy Pisárecký tunel čeká oprava, jasné není. Brno navrhuje, ať je to až v létě 2024. Nicméně v tunelu je hlavně nutné vyměnit technologie. Dá se očekávat, že silničáři tuto zakázku zruší. A pak se uvidí, jestli všechny řídicí systémy v tunelu vydrží až do roku 2024, anebo jestli silničáři vypíšou menší zakázku s kratší dobou uzavírek, kdy vymění alespoň technologii a další opravy vozovky si nechají na později. O tom ještě rozhodnuto nebylo.

Tak či tak bude Pisárecký tunel, stejně jako ostatní brněnské tunely, zavřený v říjnu na jeden týden vždy přes noc, a to kvůli pravidelné půlroční údržbě.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související