Pivovary v Olomouckém kraji sázejí na tradici i nové značky

25. červen 2003

OLOMOUC - Tři regionální pivovary v Olomouckém kraji spojily síly a vytvořily čtvrtou největší tuzemskou pivovarnickou skupiny PMS Přerov. Sázejí nejen na klasické výrobní postupy, ale i na produkci netradičních druhů piv. Chtějí se tak odlišit od velkých pivovarů, které se na středomoravský trh neúprosně tlačí...

"Máme vlastní obchodní politiku, která je jiná, než jakou mají velké pivovary. Jejich konkurenci čelíme nabídkou širokého sortimentu piv, které vyrábíme klasickou českou cestou. Narozdíl od většiny tuzemských pivovarů jsme totiž nedali přednost průmyslové výrobě piva," řekl Pivovaru Litovel Miroslav Koutek.

To, že souboj pivovarů je stále tvrdý, potvrdil majitel restaurace v Olomouci. "Nejde pouze o lákavé finanční nabídky. Někteří obchodní zástupci velkých pivovarů používají i velmi podpásové metody. Jeden z nich například tvrdil, že náš dodavatel piva je na pokraji krachu a brzy zastaví výrobu," uvedl.

Vedení přerovského pivovaru Zubr zase například plánuje, že zřídí síť vlastních restaurací Aréna. První chce otevřít v Přerově, avšak její stavbu zatím brzdí rozdílný pohled památkářů na úpravy interiéru historického domu. "Naší vizí je mít do budoucna v každém velkém městě, kde se čepuje přerovský Zubr, stejnou hospodu s totožným interiérem, službami i jídelníčkem," řekl již dříve ředitel Pivovaru Zubr Pavel Svoboda.

V Olomouckém kraji původně fungovalo pět pivovarů, z nichž nakonec zůstaly tři - v Litovli, Přerově a Hanušovicích. Pivovar v Prostějově před několika lety kvůli vysokým dluhům zkrachoval a následné plány na obnovení výroby piva Ječmínek se nepodařilo uskutečnit. Olomoucký pivovar kvůli poklesu poptávky přestal vařit pivo ve druhé polovině 90. let.

zdroj: ČTK
Spustit audio