Pivovarům vévodí Budvar

11. červenec 2003

V Jihočeském kraji působí šest průmyslových pivovarů, z nichž jednoznačně nejznámější je Budějovický Budvar, který má významné postavení na tuzemském trhu a je i důležitým exportérem.

Zbývajících pět jihočeských pivovarů má regionální charakter, i když například se značkami Platan či Samson se mohou milovníci piva setkat také v jiných částech země.

"V loňském roce pokračovala konsolidace prodejních aktivit nadnárodních koncernů SAB Miller a Interbrew. Jejich soustředěný tlak na zvyšování tržního podílu... slaví úspěchy a značně poškozuje rovnováhu na pivním trhu v České republice, který se stává monotónním," uvedl k loňskému vývoji na pivním trhu ve výroční zprávě Budějovického měšťanského pivovaru předseda představenstva Miroslav Leština. "Protože jsme nedaleko hranic, máme pomalu každý druhý den v pivovaru exkurze. Navíc máme přímo v pivovaru restauraci, která na to navazuje. Sami pivovarské dni neděláme, ale koná se u nás například část programu městských Slavností pětilisté růže a kulturních akcí máme víc," řekl ČTK ředitel českokrumlovského pivovaru Eggenberg Jiří Shrbený. Českokrumlovský pivovar, který vystavil necelých 50.000 hektolitrů, loni v létě stejně jako Budějovický měšťanský pivovar silně poškodily záplavy.

Exkurze jsou běžné i v pivovaru Bohemia Regent Třeboň, který si přicházejí prohlédnout třeba lázeňští hosté. Výstav Regentu loni činil zhruba 110.000 hektolitrů. Řada menších pivovarů se zaměřila na budování vlastních restaurací, což je cesta, po níž se vydal Městský pivovar Platan. Ten vlastní dvě restaurace v Liberci a čtyři v Jihočeském kraji má v nájmu. Jeho pivo se točí ve 350 restauracích, z nichž je 90 procent na jihu Čech. Nyní chce Platan, který loni vystavil 135.000 hektolitrů, vybudovat kulturně-společenské centrum v objektu ležáckých sklepů bývalého měšťanského pivovaru v Písku. Vzniknout by v něm měla pivnice s 220 místy u stolu, pivovarnické muzeum a promítací sál. Podobné projekty chce pivovar připravit v dalších jihočeských městech. Získat místo na trhu výrobou levných piv Platan odmítá, ale pro Plzeňský Prazdroj vaří pivo Klasik, které patří k tzv. ekonomickým značkám.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio