Písečná upozorňuje na nebezpečný skalní masiv. Tyčí se nad hlavní dopravní tepnou směrem na Polsko

8. červen 2017

Tři roky čekali v Písečné na Jesenicku, než se zabezpečila skála přímo v obci, která ohrožovala projíždějící auta. Problém se tím ale vyřešil jen částečně. Kousek dál za obcí totiž skalní masiv pokračuje podél hlavní dopravní tepny směrem na Polsko.

Čas od času se z něj drolí kamení, výjimečně uvolňují balvany. Projíždějící auta podle vedení obce ohrožují i nestabilní stromy, které ve svahu rostou. Žádá proto vlastníky, aby problém neprodleně řešili.

Skalní masiv, který pokračuje směrem na Široký Brod, se dnes schovává za zelený listy stromů.

„Tady ten úsek, ve kterém se nacházíme, je velký zhruba 50 až 80 metrů. V loňském roce se tady v tom masivu uvolnil velký kamenný blok, skutálel se až na silnici a rozbil auto,“ říká nezávislý starosta Písečné Jan Konečný naproti pily, kde je část skály vidět přímo z cesty.

Kousek dál mi ukazuje na stromy, které ve svahu léta rostou a které nemají pevný základ. Je vidět, jak se jejich obnažené kořeny vzájemně proplétají.

Písečná na Jesenicku upozorňuje na nebezpečný skalní masiv podél hlavní dopravní tepny směrem na Polsko

„V posledních letech tady voda při přívalových srážkách vymlela část toho svahu a některé stromy drží pouze na části toho kořenového systému,“ ukazuje.

Skála stejně jako stromy potřebují podle starosty zákrok. Loni v září zajistila parta zkušených lezců přímo v obci skálu tím, že do ní usadila dvě stovky kotevních tyčí a síť. Investici zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic.

Písečná na Jesenicku upozorňuje na nebezpečný skalní masiv podél hlavní dopravní tepny směrem na Polsko

A má podle svého mluvčího Jana Rýdla zájem řešit i tento problém: „Zaměřujeme hranice pozemku, abychom přesně stanovili, zda je problematická skála na pozemku Ředitelství silnic a dálnic nebo jiného vlastníka. Podle toho budeme poté samozřejmě postupovat.“

Církev nechala zase u skály poblíž kostela loni vykácet přes 170 nebezpečných stromů. O jiných ale dosud nevědělo, tvrdí mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Suida: „Středisko farních lesů současnou situaci prověří a posoudí, v jakém stavu jsou stromy v této lokalitě.“

Obec jen doufá, že nezůstane jen u slibů.

autor: aja
Spustit audio