Petr Vlk uvařil jahodové knedlíky v perníku, ochutnávala Jana Šulcová

Zkuste si udělat báječné a přitom jednoduché jahodové knedlíky obalené v perníku jako šéfkuchař Petr Vlk z restaurace Na Kopci v Praze 5. Recept prý pochází od Pavla Pospíšila, jeho velkého učitele. Ochutnávat dorazila také herečka Jana Šulcová.

Jahodové knedlíky v perníku

Ingredience
  • pevnější jahody
  • 1/2 kg měkkého tučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 3/4 toustového chleba bez kůry
  • sůl

Postup:

Do misky dáme tvaroh a vyklepneme čtyři žloutky. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo a všechno smícháme. Přidáme mouku a toustový chleba nakrájený na kostičky a propracujeme v těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň patnáct minut odležet.

Obalování v nastrouhaném perníku

Po odležení začneme tvořit knedlíky. Vezmeme kousek těsta, z kterého uděláme placičku, kterou posypeme polohrubou moukou. Na těsto položíme jahodu, kterou do něj zabalíme. Přebytek těsta odřízneme a následně vykoulíme kuličku. Hotový knedlík odložíme na tác posypaný polohrubou moukou.

Knedlíky vaříme v osolené vodě přibližně 7 minut. Uvařený knedlík poznáme podle toho, že vyplave na hladinu. Pro jistotu ale doporučujeme nechat knedlík vařit ještě 2 minuty po vyplavání.

Po uvaření knedlík obalíme v nastrouhaném perníku a můžeme podávat s rozpuštěným máslem, případně kopečkem vanilkové zmrzliny.

Petr Vlk

Po zakončení studia odborné školy v roce 1999 nastoupil do Lvího dvora, kde působil dva roky a poprvé se seznámil s velkou kuchyní. Poprvé také pracoval pod vedením Tita Eliáše. V roce 2001 společně s Titem a Zdeňkem Pohlreichem působil ve vyhlášené restauraci U Patrona. Následoval šéfa Pohlreicha do Café le patio.

V roce 2004 se seznámil s kuchyní v Radissonu pod vedením Jiřího Štifta. V dalším roce vyrazil na zkušenou do Něměcka k Pavlu Pospíšilovi – prvnímu českému majiteli michelinské hvězdy. Po návratu v roce 2009 se vrátil do teamu Jiřího Štifta do Radissonu jako souschef, aby mohl konečně v roce 2009 zakotvit v restauraci Na Kopci. V roce 2011 se stal i jejím společníkem.

Jana Šulcová, Petr Vlk, Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.