Petr Kouba a Jan Suchopárek: Pokud nemáte lásku k fotbalu, tak u něj nevydržíte

18. únor 2022

Doma mají stříbrnou medaili z Eura 1996. Petra Koubu puštěný gól ve finále dodnes občas zamrzí. Bývalí fotbaloví reprezentanti se po ukončení aktivní kariéry vrhli na dráhu trenérů.

Jan Suchopárek a Petr Kouba jsou stejný ročník, oba v roce 1991 nastoupili za reprezentaci a v roce 2005 ukončili kariéru a dnes trénují fotbalovou reprezentaci do 21 let. „Petr byl pro mě důležitej v tom, že mi řekl, abych byl hlavní trenér. Já to nechtěl. A dnes jsme u jednadvacítky. On sice říká, že jsem šéf, ale šéfem je ten tým.“

Petr Kouba chtěl trénovat spíš mladší ročníky, ale Jan mu dal motivaci. „Hierarchie musí fungovat, my jsme si naše představy vyjasnili,“ potvrzuje Petr jejich dohady, kdo je šéf.

Lásku k fotbalu ale Jan na rozdíl od Petra nepodědil. „My jsme sportovní rodina nebyli, sport spíš jen rekreačně. Ale děda byl fanoušek fotbalu a ten si se mnou kopal,“ vzpomíná Jan. Petr měl fotbal v krvi, jeho tatínek byl brankář Pavel Kouba. Přesto ho k fotbalu přivedl bratr. „Rodiče mě k tomu moc pouštět nechtěli, na prvním místě byla škola. Podporu z rodiny jsem moc neměl.“

Euro 96, královna a Havel

Oba se dostali do reprezentačního týmu, který jel na Euro v roce 1996 a kde mužstvo vybojovalo skvělé druhé místo. Prohráli s Německem 1:2 v prodloužení po střele Olivera Bierhoffa. V bráně byl Petr Kouba. „Stříbro na Euru 96 bylo velkým úspěchem, přesto to bylo zklamání. To, že jsem ten gól pustil, mě trošku mrzí doteď, ale už jsem s tím celkem vyrovnaný,“ říká bývalý brankář. „Jak řekl jeden španělskej trenér: Hraje osud a osud je hra,“ odlehčuje Jan.

Při přebírání poháru byla přítomna i sama britská královna Alžběta II. a tehdejší prezident Václav Havel. „Ze mě ta hořkost docela rychle vyprchala, byl to úžasný úspěch a fantazie. Některý věci už se ani nemůžou opakovat,“ líčí Jan.

Metoda cukru a biče

O svých svěřencích říkají, že jsou srdcaři. „Pokud to vydrží do 21 let, tak to srdce chce,“ říká Petr a Jan dodává: „Ať máte lepší nebo horší podmínky, pokud nemáte lásku k fotbalu, tak vám to nepomůže.“

Jako trenéři řeší situace podle toho, co nastane. „Někdy situace vyžaduje klid, někdy vypěníme, a tohle umíme. Někdy je potřeba cukr, někdy ten bič,“ říká Petr. „To jsme zajedno. Umím přimhouřit očičko, ale mám ho otevřený. Chci, aby se kluci na nás mohli spolehnout a aby měli servis. My nebyli jiný, taky jsme uměli být grázlíci,“ dodává Jan.

Petr Kouba, Alexandra Mynářová a Jan Suchopárek

Kdo jim ukázal cestu po ukončení kariéry? Nelákalo je spíš podnikat jako někteří jejich spoluhráči? Čí manželka o svém muži tvrdí, že má místo hlavy kopací míč? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio