Pes z útulku není pro každého. Vybírejte s velkým rozmyslem

2. leden 2020

V Záchranné stanici zvířat v Zeleném Vendolí mají i psí útulek. Pojme více než třicet psů, ale nestačí to. Stále přibývají noví psí zájemci o dočasnou péči. Přicházejí do útulku vyhublí a nešťastní.

Pes má v útulku základní potřeby zajištěné. „Každý den se staráme o to, aby se u nás měli co nejlépe, mají u nás kvalitní stravu i teplo. Ale opravdovou lásku a domov jim může dát jen nový majitel,“ říká vedoucí stanice Josef Zelený.

Jak vybírat psa z útulku

Péče o psa z útulku není jednoduchá. Budoucí majitel by měl s vybraným psem strávit nejprve nějaký čas v útulku, chodit za ním, brát si ho na venčení, postupně ho poznávat. V Zeleném Vendolí je tato možnost vždy ve čtvrtek a v neděli od dvou do půl páté.

Chování týraného psa může být nevyzpytatelné. Někteří jsou bojácní, jiní agresivní. „Pokud ale zvládnete první nesnáze a pes ve vás pozná autoritu, která mu ale neubližuje, máte vyhráno. Psi z útulku jsou v mnoha případech těmi nejvděčnějšími tvory na světě,“ říká Josef Zelený.

Současní zájemci o nový domov

1. Matěj (3 roky, 40 cm v kohoutku), to je neskutečně přátelský a mazlivý pejsek, takový malý veselý rarášek.

2. Ozzy (1-2 roky), báječný, veselý a aktivní pejsek. Je snaživý, rád se učí. Bude to skvělý kámoš a společník.

3. Teo (9 let), starší, hodný a klidný pejsek střední velikosti. Je to opravdu zlatíčko, moc by si zasloužil prožít zimu v teplém pelíšku. S ostatními pejsky nemá problém.

4. Šarlotka (4 roky) je báječná holka. Je veselá, aktivní, společenská, mazlivá. Byla zvyklá žít v bytě, má hygienické návyky. Jenom ostatní pejsky zrovna moc nemusí.

5. Ben (8-10 let), další z řady starších pejsků, kteří neměli zrovna jednoduchý život. Na pohlazení nebo třeba jen vlídné slovo si teprve zvyká, je vidět, že nic takového dosud nezažil. Ale i tak je hodný, klidný, nekonfliktní. Je stále aktivní, rád chodí na dlouhé procházky. Ben, stejně jako ostatní starší pejsci, by si tak moc zasloužili šanci, aby mohli dožít v klidu a milovaní, bohužel jen málokdo je ochotný jim tu šanci dát.

6. Štístko (2-3 roky) je krásný, roztomilý a hodný pejsek, ale jak je vidět i na fotkách, zatím je ještě trochu bojácný. Statečně se s tím pere a dělá velké pokroky, když se k nám dostal, nebyl schopný ani strachy vylézt z boudy a teď už chodí i na procházky. Svůj strach nikdy neřešil agresí, vždy se snažil jen schovat. Potřeboval by někoho trpělivého, kdo by pro něj měl dostatek pochopení.

7. Rambo (3 roky, 19 kg) je zkrátka osobnost. Je to mazel, umí základní povely, je to veselý chlapík, ale potřebuje vedle sebe někoho, kdo mu bude nejen kamarádem, ale i šéfem, pak to bude perfektně klapat!

8. Arturek (10 let, 35 cm v kohoutku), těžko byste hledali veselejšího, vděčnějšího a mazlivějšího pejska. Arturek je poslední "staroušek" z mladějovských pejsků a i on by si moc zasloužil dostat ještě šanci. Je stále velice vitální, dvouhodinová procházka není žádný problém. Ostatní pejsky má rád a vychází s nimi, jediný problém stejně jako u všech mladějovských je nezvládání samoty, se svým páníčkem by chtěl být zkrátka pořád a věřte, že by to byl dobrý společník, je totiž neustále dobře naladěn a s úsměvem na tváři.

9. Igorek (5 let) je krásný, veselý, mazlivý, chytrý. Má rád dlouhé procházky, je čistotný. Jen ostatní pejsky moc nemusí.

10. Egon (8 let), kopací míč, kus hadru, na kterém si vybíjeli vztek, tak přesně k tomu tenhle chudáček nejspíš sloužil. Stačí se podívat do jeho očí a hned je vám jasné, že důvěřovat lidem se zatím ještě bojí. Ale ať se bojí sebevíc, nikdy to neřeší agresí. Potřebuje klidné prostředí a citlivý přístup, on sám je velký kliďas, hodně času proleží, že o něm člověk ani neví. Bohužel nemá rád ostatní pejsky. Bere prášky na srdíčko, jinak jsou fyzické rány zahojené, teď už hledá někoho, kdo by mu pomohl zahojit i tu zraněnou dušičku.

11. Dingo (4 roky), běžec a sportovec tělem i duší. Umí základní povely, na vodítku netahá. Takže, kdo rád běhá, tenhle parťák tu na vás už netrpělivě čeká.

autor: jsl
Spustit audio