Perníčky mají název od pepře, původně to byly peprníky

28. prosinec 2021

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně je k vidění výstava o historii perníku. Ta je velice dlouhá a sahá až do starověku.

Dřevěné formy na perník, barvotiskové obrázky na jejich ozdobu, více než sto let stará vykrajovátka na cukroví či velké vykrajovačky na perník ve tvaru ryby, cyklisty nebo motorkáře. To vše, a nejen to, je k vidění v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Koření na perníky v historii obsahovalo například i zázvor, anýz, bezový květ nebo pepř. A právě od pepře má podle lektorky muzea Adély Šímové svůj název. Původní perníkáři se nazývali artopiperisté, což bylo odvozeno od latinského názvu pepře. V Čechách se pak perníku dříve říkalo peprník a zkomoleninou tohoto slova vznikl dnešní perník.

Říkalo se, že když se perníkáři narodila dcera, udělal těsto, a z tohoto osmnáct let odleženého těsta pak pro ni upekl perníky k svatbě. Pojďte s námi v reportáži z výstavy za historií perníku.

Výstava "Vánoce s vůní perníku" v Muzeu jihovýchodní Moravy je mezi svátky pro návštěvníky otevřená do čtvrtka 30. prosince 2021, v novém roce ji můžete navštívit až do 9. ledna.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.