Pečicí trouba je součástí vybavení každé domácnosti. A občas se musí vyčistit

Pečená kachna, sekaná nebo tvarohové buchty. Kde bychom byli bez trouby! Ale jak všechny víme, i troubu je nutné občas pořádně umýt a zbavit mastnoty a zapečených zbytků jídla. Mám pro vás tip, jak na to.

Potřebovat budete ocet a jedlou sodu. Nejdříve vytvořte pastu z půl hrnku sody a teplé vody. Potom troubu vyhřejte na 100 stupňů, vypněte a vymažte připravenou pastou. V tuto chvíli necháte pastu pracovat, nejlépe přes noc. Ráno nalijete obyčejný ocet do rozprašovače a troubu vystříkáte. Soda začne okamžitě pracovat, tak navlékněte rukavice a můžete se pustit do samotného čištění. Na většinu nečistot budete potřebovat houbičku, na opravdu odolnou špínu budete muset přitlačit.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

    Václav Žmolík, moderátor

    ze_světa_lesních_samot.jpg

    Zmizelá osada

    Koupit

    Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.