Pečené baby kuřátko. V kombinaci s těstovinami je dokonalé
Baby kuřátko je velmi křehké a jemné. Ořechy a sušená rajčata v těstovinách dodávají pokrmu lehkou pikantnost. Petrželka je třešničkou na dortu.
- 1 baby kuřátko
- 30 g másla
- kmín
- sůl
- 250 g těstovin
- 70 g sušených rajčat, naložených v oleji
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- petrželka
Kuře očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme zevně i uvnitř a pokmínujeme. Vložíme ho do pekáče s rozehřátým máslem, podlijeme malým množstvím vody a přikryté podusíme 15 minut. Potom odstraníme poklici, pekáč s kuřetem vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170°C do měkka. Během pečení kuře obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Měkké, ale nerozvařené scedíme a okapané vložíme do výpeku z kuřete. Přidáme nakrájená sušená rajčata, nasekaná jádra vlašských ořechů, posypeme nakrájenou petrželkou a promícháme.
Na jednu osobu je počítaná ½ baby kuřátka. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.