Pečená žlutá řepa s dresingem z pampeliškového sirupu
Jak vaří kuchař? Na to odpovídají pondělní apetýtové recepty. Do své kuchyně nás zve opět brněnský kuchař Jakub Škaroupka.
Na Pečenou žlutou řepu s dresingem z pampeliškového sirupu potřebujeme:
- žlutou řepu (pro každého strávníka připravujeme jednu)
- 3 lžíce pampeliškového sirupu
- 1 dcl olivového oleje
- bazalkový olej (připravíme jednoduše tak, že v mixéru rozmixujeme olivový olej s bazalkou, a poté přecedíme přes jemné sítko)
- alobal
Postup:
- Vezmeme neoloupanou řepu, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu.
- Pečeme asi dvě hodiny na 150 stupňů.
- Po mírném vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na plátky, dáme na talíř.
- Do misky nalijeme trochu pampeliškového sirupu, přilijeme olivový olej, přidáme podle chuti sůl, pepř, promícháme a tímto dresingem polijeme plátky řepy.
- Na závěr pokapeme bazalkovým olejem pro svěží chuť.
Tip: Hodí se jako předkrm, k masům nebo jako salát (na salát nakrájíme řepu na malé kousíčky a smícháme s dalšími ingrediencemi).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka