Pečená žlutá řepa s dresingem z pampeliškového sirupu

Jak vaří kuchař? Na to odpovídají pondělní apetýtové recepty. Do své kuchyně nás zve opět brněnský kuchař Jakub Škaroupka

Na Pečenou žlutou řepu s dresingem z pampeliškového sirupu potřebujeme:

  • žlutou řepu (pro každého strávníka připravujeme jednu)
  • 3 lžíce pampeliškového sirupu
  • 1 dcl olivového oleje
  • bazalkový olej (připravíme jednoduše tak, že v mixéru rozmixujeme olivový olej s bazalkou, a poté přecedíme přes jemné sítko)
  • alobal

Postup:

  1. Vezmeme neoloupanou řepu, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu.
  2. Pečeme asi dvě hodiny na 150 stupňů.
  3. Po mírném vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na plátky, dáme na talíř.
  4. Do misky nalijeme trochu pampeliškového sirupu, přilijeme olivový olej, přidáme podle chuti sůl, pepř, promícháme a tímto dresingem polijeme plátky řepy.
  5. Na závěr pokapeme bazalkovým olejem pro svěží chuť.

Tip: Hodí se jako předkrm, k masům nebo jako salát (na salát nakrájíme řepu na malé kousíčky a smícháme s dalšími ingrediencemi).