Pečeme na Vánoce! 8 rad a tipů od cukrářky Petry Burianové

7. prosinec 2021

Vánoční pečení je v plném proudu a tak jsme do Apetýtu pozvali Petru Burianovou, vítězku soutěže Peče celá země a autorku knihy Cesta z těsta. Jaké fígle doporučuje?

Které druhy cukroví péct nejdříve?

Začneme sušenkovým těstem, které je bez náplně a vydrží dlouho. Pokud už plním třeba máslovým krémem, to děláme na poslední chvíli – 3 dny před svátky. Pozor na uchovávání cukroví na balkóně, potřebuje stabilní teplotu ne tepelné šoky.

Co kupované polotovary těst?

Sama zkušenost nemám, ale jsou dobří cukráři, kteří prodávají svá těsta. Nebála bych se koupit si u nich těsto, u těst v supermarketech se dívejte na složení.

Čtěte také

Pokud neměknou perníčky po upečení, co s tím?

Záleží na receptu. Nejvíc záleží na prostředí, kde je uchováváte. Panelákový suchý byt, tam se ty perníčky vysuší. Když si je uzavřu do plastové krabice a dám k nim jablíčko, to vytváří přirozené klima, mohu tím pomoci.

Já dělám perníčky se švestkovými povidly a oříšky – změknou do 2 dnů. Výbornou nádivkou je meruňková marmeláda zahuštěná oříšky. Nebo polévat polevami, namočit do rumu a potom dát do moučkového cukru. Udělá se ledová rumová krusta a je to výborné!

Jak udělat výborné vanilkové rohlíčky?

Určitě oříšky nemixujte, ony ty rohlíčky pustí chuť, meleme šetrně postaru na mlýnku. Důležité je máslo, výrobci zpracovávají másla tak, aby byly roztíratelné, a za hodinu tečou po lince. Je potřeba si najít značku – pro rohlíčky je to klíčové – aby se máslo nezačalo paplat. Horké rohlíčky neobalujte v cukru, obalujte vlažné, skoro studené.

Co s perníkovým těstem, když se smršťuje?

Perníkové těsto může být déle v lednici (klidně i dva tři dny), i koření se potřebuje rozvinout. Škrob si potřebuje nasát vlhkost, líp se to rozvaluje, nepraská to, těsto je vláčnější a pružnější.

Proč padají foukané rohlíčky?

Vypadá to, že vnitřek není dopečený a vysušený, je třeba nechat je déle v troubě. Snížit teplotu a nechat je, ať se vypečou. Když vevnitř zůstane syrová hmota, mají tendenci klesnout.

Jak skladovat hotové cukroví?

U papírových krabic si pamatuji, že maminka šla a vysypala je vanilkovým cukrem, potom na to dala alobal, aby ta krabice voněla. Někdy i karton má specifickou vůni.

Jak ozvláštnit sněhové pečivo?

Nesmíme být rychlí, ale trpěliví. Cukr přidávat po lžících a pečlivě zašlehat, mezi prsty by neměly být cítit krystalky cukru. Pokud to tak není, pečivo praská a není to ono. Šlehám na začátku na menší otáčky, až po 12 minutách přidám zbytek cukru a došlehám.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související