Pavel Pavel stěhuje třeboňské seníky

11. červen 2003

Památkově chráněné třeboňské seníky, které vloni odplavila srpnová povodeň z jejich stanovišť, se konečně dočkaly návratu. Ode úterka na něm pracuje člověk z nejpovolanějších - stavební inženýr a dobrodruh Pavel Pavel. "Je to takový romantický transport," říká muž, který rozhýbal sochy moai na Velikonočním ostrově.

Současně ale přiznává, že stěhování seníků je jedna velká neznámá. Dřevěná stavení jsou totiž v nevyrovnaném technickém stavu a dopravu navíc komplikuje měkké podloží. Ne nadarmo se louce, na níž seníky stojí, říká mokrá. Každé zabublání motoru traktoru roztřese horní vrstvu zeminy, která leží na rašelinném podkladu. Pavel a jeho pomocníci zkonstruovali pro převoz seníků kovovou dráhu, po které je na speciálních saních potáhnou. Celkem budou muset převézt čtyři seníky, z toho tři musí překonat dvě meliorační strouhy. Chatrné boudy urazí na své původní místo asi 350 metrů. Již minulý týden nechal Pavel vyzvednout seníky asi 30 centimetrů nad podloží, aby mohl zkontrolovat stav spodních trámů. Poté se pokusil na saních přesunout jeden ze seníků, ale ten se začal bortit. Bylo nutné sáně předělat a práce přerušit. Dnes se již transport podařil a seník urazil 150 metrů. Ve středu jej čeká překonání strouhy

Podle Pavla je transport seníků možný jen díky extrémnímu suchu, které nyní na jihu Čech panuje. Práce může zbrzdit jakákoli průtrž mračen nebo déšť. "Děláme všechno pro to, abychom práci provedli," řekl ČTK Pavel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio