Pavel Bošek: Erotikhon. Přemysl Rut v tragikomickém příběhu nenaplněných milostných tužeb

31. březen 2021

Když se hlavní hrdina jmenuje Kohn – a tento Kohn pořádá na erotiku hon – vznikne z toho Erotikhon… Tak se jmenuje půvabná knížka Pavla Boška, která je podobných slovních hříček plná. Čte, hraje a zpívá Přemysl Rut. Ve vltavské Četbě s hvězdičkou poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Přemysl Rut
Připravil: Jiří Červenka
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1996
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Pavel Bošek (1932–1980) byl asi nejvýraznějším jevištním partnerem Ivana Vyskočila v jeho slavném Nedivadle. Slovní hříčky, překvapivé spojení pojmů a myšlenek, sarkasmus, nečekané pointy – to vše tyto dva mistry slovní improvizace spojovalo a vzájemně inspirovalo. Vystudovaný právník Bošek se humorem vlastně i živil: byl postupně ředitelem Satirického divadla a šéfredaktorem několika časopisů, zabývajících se malými scénami a amatérským divadlem. Teprve jako uznávaný interpret vydal po dvou knížkách pro děti a pro dospělé, z nichž si znalci a nadšenci dodnes cení sbírek povídek Redutání a souboru Erotikhon.

Příběh nesmělého muže, kterého touha žene do milostných zážitků, které končí buď směšným trapasem, nebo vrcholí jen v hrdinově fantazii, patří k nejčastějším literárním námětům už po staletí. Pavel Bošek obohatil tuto tradici, v Čechách obzvláště hojnou, o osobitý pohled laskavého a moudrého klauna, který má pochopení pro naše slabosti.

V roce 1995 Boškovy příběhy pro rozhlas adaptoval Jiří Červenka a režisér Petr Adler pozval k natáčení umělce, který má s malými scénami také rozsáhlé zkušenosti: Přemysl Rut v této rozhlasové adaptaci nejen čte, ale také hraje na hudební nástroje a zpívá.

autoři: Jiří Červenka , Ludvík Němec
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.