Patrick Modiano: Ulice Temných krámků

Příběh soukromého detektiva, který jde po stopách vlastní ztracené minulosti. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zůstane po nás ve světe nějaká stopa, nebo život člověka neodvratně podlehne zapomnění? Román francouzského spisovatele Patricka Modiana, držitele Nobelovy ceny za literaturu za rok 2014, na detektivním půdorysu rozvíjí téma paměti a zapomnění, minulosti, bezdomoví a identity osobnosti. 

Hlavní hrdina Guy Roland, bývalý detektiv, trpí ztrátou paměti a snaží se zrekonstruovat svoji minulost. Při precizním pátrání vychází z dokumentů, fotografií, adres i rozhovorů a postupně odkrývá epizody nejen ze svého života, ale i z osudů jiných lidí na pozadí nacistické okupace Francie. Osudů, které končí často tragicky. Nesrovnalosti v detailech ho vedou k nejistotě, jestli jsou vzpomínky a ověřená fakta opravdu pravdivá.

Účinkují: Michal Bumbálek a Věra Zástěrová

Překlad: Václav Jamek
Rozhlasová úprava: Ludvík Němec
Režie: Radim Nejedlý

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Ludvík Němec , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.