Párkrát jsem „zakufroval“, přiznává jihomoravský značkař Klubu českých turistů Milan Pernica

7. únor 2019

Turisté založili svůj spolek v roce 1888 a o rok později u nás označkovali první turistickou trasu. Česká republika má dnes díky nim jednu z nejhustějších sítí značených tras v Evropě. Milan Pernica zasvětil turistice celý svůj život a jeho vášeň ho neopustila ani v pokročilejším věku.

Čtěte takéSpravují na 42 tisíc kilometrů značených turistických tras. Klub českých turistů oslavil 130 let

Po konci druhé světové války se obnovil Skaut, do kterého Milan Pernica jako člen vstoupil. „Tenkrát nás brněnský odbor Klubu českých turistů požádal o pomoc při značení turistických cest. V roce 1947 jsem absolvoval značkařské školení na Šumavě a od té doby se věnuji značení.“

Předseda krajské komise značkařů Milan Pernica

Veškerou evidenci dnes vede Klub českých turistů v elektronické podobě, ale dříve bylo všechno na papíře. „Průběh značených tras se kreslil do mapy, změřená kilometráž se skládala do evidenčních celků, podle toho se sestavovaly texty směrovek,“ vzpomíná vedoucí jihomoravských značkařů.

První značená trasa u nás vedla ze Štěchovic, podél Svatojánských proudů na Vltavě. Ta už ale kvůli přehradě vzala za své. Turisté ji znovu obnovili a replikami dobových tabulek vyznačili její 3,5 kilometru dlouhou část.

Jak často vyráží Milan Pernica do terénu a má přehled o tom, kolik za svůj život nachodil kilometrů? Čím to je, že má Česká republika jednu z nejhustších sítí značených turistických tras? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio