Parkování v Jihomoravském kraji má řidičům usnadnit nová aplikace pro mobilní telefony

Při hledání parkovacích míst řidičům na jižní Moravě pomůže nová aplikace pro mobilní telefony. Její internetovou verzi spustil krajský koordinátor veřejné dopravy, firma Kordis.

Lidé na mapě najdou skoro 150 parkovišť u železničních zastávek a nádraží, kde můžou svá auta odstavit a pro další cestu použít vlak.

Na mapě Jihomoravského kraje jsou modrými body, které mají podobu dopravních značek P+R, zakreslená parkoviště u vlakových zastávek. Po kliknutí na značku lidé získají další informace o počtu míst pro auta a pro jízdní kola. Zjistí také, kdy je parkoviště otevřené, jestli se za parkování platí a kdy z něj jede nejbližší spoj do Brna. Pokud je parkoviště úplně plné, řidič to pozná tak, že modrá značka zčervená.

Řidiči tak můžou v reálném čase sledovat volnou kapacitu parkovišť park and ride. Ale zatím jenom v Blansku u vlakového nádraží, kde od loňského jara testoval Kordis společně s Centrem dopravního výzkumu takzvané chytré parkoviště. Na něm jsou umístěná čidla, třeba skrytá v dlažebních kostkách. Upřesňuje Martin Bambušek z výzkumného centra. „Čidel je několik – buď to jsou průjezdová čidla, ta měří množství vozidel, které nad čidly projedou nebo parkovací čidla, která zaznamenávají přítomnost vozidla.“

Informace z čidel pak putují do systému a ve finále i do mapy. Centrum dopravního výzkumu s Kordisem v Blansku vytvořil a otestoval rozhraní, které se ukázalo jako funkční a levné, a využít ho tak můžou i další města. Na základě získaných dat taky můžou efektivněji plánovat i případnou regulaci parkování nebo změnu parkovacích systémů. Na jižní Moravě je podle Kordisu 144 parkovišť fungujících v režimu park and ride a dohromady mají kapacitu přes 3 700 míst.

Rozšíření systému

V mapové aplikaci chce Kordis zveřejnit i aktuální informace o vytíženosti parkovišť v Brně, která spravuje městská firma Brněnské komunikace. Další čidla začnou fungovat na plánovaném parkovišti v Tišnově. Pokračuje mluvčí Kordisu Květoslav Havlík. „V současné době probíhá projektová příprava parkoviště park and ride. Díky pochopení vedení města i samotného projektanta se podařilo do projektové dokumentace doplnit požadavek, aby bylo parkoviště vybaveno chytrým systémem pro sledování vytíženosti.“

Pořízení jednoho čidla stojí asi 3 000 až 7 000 korun. Za blanenský projekt Kordis podle Havlíka zaplatil dohromady asi 250 tisíc.

Řidiči najdou mapovou aplikaci s názvem Zaparkuj a jeď zatím na webových stránkách zaparkuj.idsjmk.cz a v blízké době by měla být zdarma dostupná i aplikace na mobilních telefonech s operačním systémem Android.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související