Pardubický Slavín na městském hřbitově odkazuje na významné rodáky

19. prosinec 2015
Pardubický Slavín

Na pardubickém městském hřbitově si můžete udělat zajímavou procházku. Najdete tam totiž informační cedule, které vás dovedou k hrobům slavných rodáků.

Například lehce objevíte hrobku stavitele železnic Jana Pernera, hrobku prvního českého aviatika Jana Kašpara nebo hrob výtvarníka Vladimíra Vokolka. A pokud jste vlastníkem chytrého mobilního telefonu, tak se o těchto osobnostech spoustu nových věcí i dozvíte.

Všechno to začalo žlutou nálepkou

Ta se lepí na hroby z čistě praktického důvodu, říká Lea Tomková ze Služeb města Pardubice: „Žluté nálepky dáváme tam, kde není nájemce hrobového místa, dlouho se p hrob nikdo nestará. My chceme zjistit, jestli se přeci jen neobjeví někdo, kdo by měl zájem si hrob pronajmout.“

„Zrovna tak byl žlutou nálepkou opatřen hrob Karla Krpaty, což byl dramatik, který napsal několik divadelních her a vystupoval v Československém rozhlase v Hradci Králové. TO nás inspirovalo k tomu, že je potřeba dát na vědomí lidem, kteří tu žijí, že jsou tu hroby významných osobností, o které by bylo dobré pečovat,“ vysvětluje hlavní myšlenku pardubického Slavína Jan Řeháček z Klubu přátel Pardubicka.

Informační cedule a QR kódy

Teď najdete na městském hřbitově dvě informační cedule s plánkem hrobů slavných rodáků. Procházka může být ještě zajímavější, pokud vlastníte chytrý mobilní telefon. Stačí ho přiložit ke kódu, který je na ceduli.

smartphone

„Majitelé tzv. chytrých telefonů si mohou načíst QR kód, který je přesměruje na stránku věnovanou dané osobnosti. Je tam informace o tom hrobovém místě, velká fotografie, umístění hrobového místa, souřadnice a něco o tom člověku a mapka, kde se hrob nachází,“ dodává Řeháček.

Klub přátel Pardubicka má dále v plánu i u samotných hrobů umístit QR kódy, ale hroby mají své majitelé, takže je potřeba postupovat ve spolupráci se službami města, protože mají kontakty na dané majitele.

Máte nápad koho navrhnout na čestný hrob?

Pardubický Slavín má zatím tři desítky slavných rodáků, jejich počet se ale může podle Jana Linharta z Klubu přátel Pardubicka zvýšit.

„Každý může mít nápad koho navrhnout na památný hrob. Nějaká komise to vyšetří, rozhodne rada nebo zastupitelstvo. Ten hrob se stane tzv. čestným a znamená to, že když tam nebudou dědicové a nikdo se o hrob nebude starat, tak ho město nenechá zrušit, ale bude se o něj starat samo,“ říká Linhart.

Město ze svého rozpočtu proto na údržbu těchto hrobů vyčlenilo finanční částku.

autor: KUB
Spustit audio