Papouščí jídelníček a rodinný život. U korel funguje střídavá péče

3. srpen 2021

Korely a rosely tvoří většinou stabilní celoživotní páry, andulky jsou – jak říká dlouholetý chovatel Jan Weiss – občas potvůrky a partnery si prohodí. Jak se o ně starat?

Dnes existují speciální granulovaná krmiva pro různé druhy papoušků a takové krmení má své výhody. Jednak obsahuje potřebné živiny v optimálním poměru a jednak  z něj není tolik dopadu – kdo někdy viděl okolí klece po krmení nevyloupanou slunečnicí nebo prosem, ví své. Ale jsou chovatelé, kteří nedají dopustit na krmení vlastní a pestře složené.

Mohou to být směsi různých semínek, zrní a ořechů (pozor nikdy ne oříšky solené!), ale je potřeba dbát i na přísun vitamínů v čerstvém ovoci a zelenině, může to být mrkev, jablko, okurka, list salátu, hruška, kousek banánu, cuketa, brokolice, třešně... Ovoce raději méně, obsahuje hodně cukru. Ale jídelníček můžete doplnit i výživově hodnotnými luštěninami, ať už syrovými nebo vařenými, naklíčenými semínky, zelenými výhonky a třeba i vaječnou bílkovinou.

Krmí se obvykle ve dvou menších dávkách za den a nikdy nezapomeňte na dostatek čisté čerstvé vody.

Papoušek nádherný

Rodinný život papoušků

Korely a rosely tvoří většinou stabilní celoživotní páry, andulky jsou – jak říká dlouholetý chovatel Jan Weiss – občas potvůrky a partnery si prohodí. Chovatel by měl připravit vhodné budky podle velikosti papoušků. V době hnízdění, tedy obvykle na začátku března, má samička i vyšší nároky na krmení – potřebuje víc živin, víc vápníku. Dobře poslouží i stará dobrá sépiová kost.

Pokud se vyskytne dominantní pár, je dobré umístit budku o něco výš, aby měl přehled a nedocházelo ke sporům o prostor. U andulek a rosel sedí na vajíčkách samička a sameček ji krmí, u korel funguje střídavá péče – samička sedí na vajíčkách v noci, sameček přes den.

Spustit audio