Papež Jan Pavel II. ocenil baziliku na Velehradě zlatou růží, najdete ji v podzemí

V reportáži vás vezmeme do podzemí Baziliky nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě a prozradíme, jaká tajemství skrývá.

Velehrad je tradiční o oblíbené poutní místo ve Zlínském kraji. Místní Bazilika nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje je součástí Velehradského kláštera a je nejvýznamnějším poutním kostelem České republiky.

Bazilika je také známa jako místo, které bylo oceněno papežem Janem Pavlem II. nesmírně cenným vyznamenáním, kterým je Zlatá růže. Ta symbolizuje právě význačnost a výsostnost některých bazilik křesťanských chrámů po celém světě. Zlatou růži je možné vidět v podzemí baziliky a v den slavnosti sv. Cyrila a Metoděje na oltáři v bazilice a na tribuně.

A této slavné bazilice velehradské udělujeme vyznamenání Zlaté růže.
Dáno ve Vatikánu 28. června 1985, v sedmém roce našeho pontifikátu.

Jan Pavel II.

Zlatou růži vlastní kromě Velehradu i další baziliky světa: Czenstochowa (Polsko), Lurdy (Francie), Quadalupe (Mexiko), Mariazell (Rakousko), Aparecida (Brazílie), Altötting (Německo).

Do podzemí Velehradu šli nejen za zlatou růží, ale také odkrývat místní historická tajemství, v dalším z dílů pořadu Záhady a tajemství Zlínského kraje Petra Kopásková a Zdeněk Urbanovský. Přinesli nejen reportáž, ale i spoustu fotografií.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

autoři: Petra Kopásková , Zdeněk Urbanovský , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související