Pampeliškový salát, Námořnické maso a bezlepkový Slaný koláč
Pampeliškový salát
(recept zazněl v Apetýtu plus 6. května 2006)
dvě až tři hrsti světle zelených mladých pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávkové saláty), 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, asi 2 lžíce vinného octa (podle chuti), sůl, pepř, 2 krajíčky veky a trochu oleje k jejich opečení
Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky. Mísu vytřeme oloupaným stroužkem česneku. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a promícháme ji v míse s pampeliškovými lístky. Olej rozšleháme se solí a pepřem, až se sůl rozptýlí, teprve pak přidáváme ocet. Těsně před podáváním salát promícháme se zálivkou, rozdělíme na talířky a do každé porce přidáme malé kostičky veky, které jsme osmažili dozlatova na oleji. Chceme-li salát jemnější, vaříme nakrájenou cibuli po dobu pěti minut v troše octové vody, necháme ji okapat a pak teprve promícháme se salátem. Nemáme-li pampeliškové lístky, zkusíme takto upravit i hlávkový salát, je velmi chutný.
Námořnický salát
(recept zazněl v Apetýtu 8. května 2006)
600 g hovězího masa z kýty, 30 g slaniny, 30 g hladké mouky, 30 g sádla, 1 mrkev, půlka petržele, půlka menšího celeru, 1 cibule, bobkový list, tymián, 1 dl kysané smetany, sůl
Hovězí maso protkneme slaninou, nakrájíme na plátky, lehce obalíme v mouce a opečeme na sádle. Potom je vyjmeme a na sádle osmažíme očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zpěnit, koření, vložíme opečené plátky masa, osolíme, mírně podlijeme, přikryjeme a dusíme. Měkké plátky vyjmeme, ke šťávě přilijeme kysanou smetanu rozkvedlanou s moukou, povaříme a přecedíme na maso. Podáváme s opečenými brambory.
Slaný koláč (bezlepkový)
1 hrnek pohankové mouky, 1 hrnek hl. kukuřičné či jiné bezlepkové mouky,1 - 2 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžička soli, 1 lžička koření na pizzu, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek vody (nebo mléko). Můžeme přidat nastrouhanou cuketu nebo dýni hokajdo, nakrájené žampiony, cibuli, mraženou kukuřici.
Všechny suroviny smícháme, těsto rozprostřeme na vymazaný plech a upeče.
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.