Pamětní deska zdobí rodný dům jednoho z Wintonových dětí v Králově Poli

20. listopad 2019

V úterý 19. listopadu historici napodruhé odhalili pamětní desku na počest Sira Nicholase Wintona, tu první totiž někdo ukradl.

V roce 1939 Winton zachránil 669 židovských dětí z Československa. Mezi nimi i brněnského rodáka Tomáše Graumanna. Právě na jeho domě v Králově Poli keramická deska visí.

Tomáš odjel v srpnu 1939 posledním takto vypraveným vlakem, to si ale tehdy jeho rodina neuvědomovala. „Jeho bratr Toník s ním nemohl odjet, protože byl nemocný a maminka se rozhodla, že ho nechá doma, aby se uzdravil a že pojede vlakem v září. Ale 1. září 1939 začala válka a nebylo možné už odjet,“ popisuje Lenka Veselá.

Ve Skotsku se mladého Thomase ujala slečna Corsonová, která před válkou pracovala v Palestině jako učitelka. Na přání maminky se stal mladík misionářem a dlouhá léta potom pracoval jak ve světě, tak i v Česku.

Kdo zachrání jeden život, jako by zachránil celé lidstvo.

Lidé se před domem Tomáše Graumanna sešli podruhé. Před třemi lety odhalili historici první pamětní desku z tvrzeného plastu, po roce ale zmizela ze zdi. „To je vandalství nebo nějaký divně ideově zamýšlený čin,“ dodává předseda židovské obce v Brně Jáchym Kanarek.

Spustit audio

Související