Památník romského holokaustu v Hodoníně u Kunštátu otevřel novou expozici

19. červenec 2021

Dobové fotografie, dokumenty i vzpomínky pamětníků obsahuje nově otevřená expozice v památníku romského holokaustu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku.

Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě v Hodoníně u Kunštátu

Expozice nazvaná "Tábor Hodonín u Kunštátu: Průsečík tragických osudů 1940–1950. Střední Evropa" je ve dvou hlavních prostorách a připomíná historii místa i osudy internovaných lidí. Stěžejní část expozice je věnovaná cikánskému táboru v Hodoníně u Kunštátu. Tvoří ji místnost s audiovizuálními záznamy vybraných vzpomínek pamětníků a nabízí informace k transportu vězňů do Osvětimi a jejich osudu v koncentračním táboře. Výstava rovněž informuje o postavení Romů a Sintů v tehdejším Československu a přibližuje opatření proti nim za doby Protektorátu Čechy a Morava.

Druhá část expozice je ve zrekonstruované budově bývalého vězeňského baráku, který ukazuje repliky vězeňských paland s poslechovými místy, v nichž zaznívají vzpomínky pamětníků na dobu existence tábora. Texty jsou v českém i anglickém jazyce.

Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě v Hodoníně u Kunštátu

Tvůrcem expozice je Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského v Praze, které bylo dřívějším správcem památníku. "Muzeum romské kultury získalo expozici po převzetí areálu v roce 2018 před stadiem finálního dokončení. V následujících letech jsme ji podle původního plánu správce a po nutném a zdlouhavém procesu vyjasnění autorských práv dovedli ke zdárné finalizaci," uvedla Bohdana Kuzmová z Muzea romské kultury, které má památník na starosti.

Tábor měl za druhé světové války kapacitu 300 míst, přesto se v něm tísnilo ve špatných hygienických podmínkách asi 1200 lidí. Proto v místě vypukla epidemie tyfu. V noci na 22. srpna 1943 se uskutečnil velký transport 749 Romů do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

zdroj: ČTK
Spustit audio