Ozvěny dne 9. března 2008

9. březen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Česká jednání s Američany o radaru by měla začít znovu

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Dobrý večer u hlavní zpravodajské relace Radiožurnálu, u Ozvěn dne. Jestliže v Polsku nebude stát protiraketová základna, česká jednání s Američany o radaru by měla začít znovu. Těmito slovy podmínila ministryně obrany Vlasta Parkanová v ČT případné umístění základny Spojených států na našem území. Opoziční ČSSD považuje radar nechráněný antiraketami za velké bezpečnostní riziko. Další informace má Pavel Otto.

Pavel OTTO, redaktor:
Radarová základna by sice podle Parkanové fungovala i bez deseti obranných střel, s jejichž umístěním počítají Američané v Polsku. Podle ní by ale nastala úplně jiná situace.

Vlasta PARKANOVÁ, ministryně obrany /KDUČSL/:
Podle mě by bylo korektní potom se vrátit kus zpátky a vyjednávat jak na té technické úrovni, tak na té úrovni politické svým způsobem znovu.

Pavel OTTO, redaktor:
Možnost, že by Poláci nakonec antirakety odmítli, ale vzápětí označila ministryně obrany za zcela hypotetickou. Polský premiér podle ní brzy navštíví Spojené státy a celá záležitost se prý vyjasní. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek prohlásil, že nechráněný radar by se mohl stát snadným terčem případného útoku.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Poláci jsou v tuhle chvilku zřejmě střízlivější v těch jednáních, nespěchají na ně tolik a v zásadě zřejmě už očekávají nástup nové americké administrativy. To si myslím, že je cesta, kterou by se měla vydat také česká exekutiva.

Pavel OTTO, redaktor:
Zatím se zdá, že Praha uzavře jednání o umístění radaru mnohem dříve než Varšava. Podle některých informací budou rozhovory mezi Poláky a Američany trvat minimálně šest měsíců.

V otázce návratu Jiřího Čunka do vlády budou zelení ministři jednat společně

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
V otázce případného návratu Jiřího Čunka do vlády budou všichni ministři za Stranu zelených jednat společně. Pokud by se totiž předseda lidovců vrátil do ministerského křesla, je šéf diplomacie Karel Schwarzenberg připraven kabinet opustit. Místopředseda Strany zelených Ondřej Liška dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce zejména společný postoj zdůraznil.

Ondřej LIŠKA, místopředseda strany /SZ/:
Pokud by skutečně došlo na takto vyhrocenou situaci, což já stále ještě nepředpokládám, tak věřím, že ten postup zelených ministrů i těch nominovaných za zelené, to znamená pana Schwarzenberga, bude prostě společný. To není o tom, že bysme si dávali kolečko, kdo z nás má nejvyšší morální standardy, ale je to úkol pro celou politickou reprezentaci v této koalici a takto budeme taky postupovat.

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Otázce návratu Jiřího Čunka do vlády by se koaliční partneři měli věnovat ve středu.

Sto padesáté osmé výročí narození prvního československého prezidenta

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Lány si dnes připomněly sto padesáté osmé výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Oslavy začaly už ráno jízdou zvláštního nostalgického vlaku z Prahy. Vlakem se svezla asi stovka obdivovatelů a milovníků historie a další lidé cestu dobového parního vlaku sledovali podél trati. Zároveň s výročím narození prvního prezidenta si dnes pět let od otevření připomnělo lánské Muzeum Tomáše Garrigua Masaryka, které otevřelo novou výstavu Masarykových osobních věcí. Dnešní oslavy v Lánech nijak nepoznamenal incident ze včerejšího večera, kdy se do prezidentského zámku pokusil vniknout neznámý muž. Při zásahu vojenské hlídky zemřel. Prezidenta Václava Klause, který tam v tu dobu trávil volný čas, osmadvacetiletý muž z Rakovnicka neohrozil. Podrobnosti o dramatické události připojuje kolega Pavel Pavlas.

Pavel PAVLAS, redaktor:
Podle středočeské policie se muž domáhal vstupu do zámeckého areálu u dvou bran. U třetí ho to ale omrzelo a přelezl ji. Dostal se až do prvního patra provozní budovy, kde ho našla vojenská hlídka. Při zatýkání muž ale zkolaboval a než přijeli lékaři, na místě zemřel. Obyvatelé Lán jsou zděšeni. Nic podobného se tam nikdy nestalo.

obyvatelka Lán:
Bydlím tady čtyřicet tři let a nic tady takovýho nebylo.

obyvatel Lán:
Určitě ne teda, to se tady nikdy nestalo.

Pavel PAVLAS, redaktor:
Muž měl být podle neoficiálních informací pod vlivem drog nebo alkoholu a pravděpodobně i jednou soudně trestaný. Příčinu, proč zemřel, prokáže až pitva.

Španělé volí už od rána své zástupce do sněmovny a Senátu

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Španělé volí už od rána své zástupce do sněmovny a Senátu. Rozhodují tak, jestli u moci zůstane i v následujících čtyřech letech dosavadní premiér, socialista José Luis Zapatero, nebo ho v čele vlády vystřídá leader opoziční Strany lidové Mariano Rajoy. Socialisté měli přes velkou kritiku konzervativců v předvolebních průzkumech mírný náskok.

David KOUBEK, redaktor:
Volby ve Španělsku neprovázejí žádné incidenty. Jen někde přišli ráno pozdě členové volební komise. Na pořádek dohlíží policie, stejně jako v jedné z volebních místností v Madridu. Podle dosavadních informací přijde k urnám stejné procento voličů jako v minulých volbách v roce 2004. Španělé tak nejspíš vyslyšeli volání politiků, především socialistů, po vysoké volební účasti, zvlášť po páteční vraždě bývalého socialistického radního v Baskicku. Oslovení voliči většinou nevěří, že by páteční atentát připisovaný baskické ETA mohl volby ovlivnit. To ale ukážou až definitivní výsledky. Sčítat se začne hned po uzavření volebních místností v osm hodin. Na Kanárských ostrovech o hodinu později.

Čína hlásí zmaření útoku teroristů

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Čína hlásí zmaření útoku teroristů. Jeho cílem prý byly olympijské hry. Peking už na konci ledna oznámil, že při akci proti ujgurským separatistům zabili policisté na západě země dva muže. Dalších patnáct osob bylo zatčeno. Podle Pekingu byl také tento pátek zmařen pokus o útok na letadlo čínských aerolinií. Kvůli hrozbě teroristických útoků chce Čína vynaložit na bezpečnostní opatření jeden a půl miliardy dolarů.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Lednový zátah policistů na výcvikový tábor muslimského Svazu svobodného Turkistánu, který je i na americkém seznamu teroristických organizací, si vyžádal i jednu oběť na straně zásahové jednotky a také několik raněných. Policisté tehdy zabavili i podomácku vyrobené výbušniny. Podle guvernéra autonomní oblasti Sinťiang byl plánován i útok na letadlo mířící tento pátek ráno z Urumchi do Pekingu. Posádka letadla společnosti China Southern ho ale odhalila a nouzově přistála v Lánzhou v sousední provincii. Čína v této souvislosti varuje, že islamisté plánují teroristické útoky v průběhu devětadvacátých letních olympijských her. I proto Peking spolupracuje na zabezpečení olympiády se zahraničními experty, včetně Europolu.

V devatenáct hodin se uzavřou volební místnosti v Maďarsku

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
V devatenáct hodin se uzavřou volební místnosti v Maďarsku. Obyvatelé hlasují v referendu o tom, jestli se bude i nadále platit školné a ve zdravotnictví. Jestliže přijde dostatek voličů, kteří budou proti poplatkům, maďarská vláda je bude muset zrušit.

Lubomír SMATANA, redaktor:
V malebné vesničce Mlýnky jižně od Budapešti žije převážně slovenská menšina. Tady během dopoledne odevzdalo svůj hlas kolem třiceti procent voličů. Harom Igen znamená třikrát ano. To jsou lidé, kteří poplatky odmítají a podle průzkumů je jich většina. Naopak důrazné ne řekl člen místní samosprávy Imre Füle, podle kterého je referendum ztráta času a peněz.

Imre FÜLE, člen místní samosprávy:
To je tak, jako kdybychom se jim ptali, zda chcete být mladý, pěkný, bohatý, anebo radši nemocný a starý. Tak odpověď může být pouze ne, kdo by chtěl platit.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Jestliže čtvrtina oprávněných voličů řekne ano, maďarská vláda školné a poplatky zruší. Výsledky referenda se chystají okamžitě po devatenácté hodině oslavit příznivci různých politických stran. V pohotovosti jsou proto tisíce policistů.

Frýdeckomístečtí policisté zastavili sérii vloupání do benzinek

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Frýdeckomístečtí policisté zastavili sérii vloupání do benzinek. Dopadli celostátně hledaného Lukáše Kužílka, který s komplici vykradl přes čtyřicet benzinových stanic. V lednu se mu podařilo vyklouznout z pasti zásahové jednotky. Při akci specialisté jednoho z jeho kompliců smrtelně zranili a chytli jen jednoho lupiče. Lukáš Kužílek se od té doby ukrýval před spravedlností.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Lukáš Kužílek se ukrýval u známých. Neměl peníze, a tak znovu vykradl tři benzinky. Věděl, že policisté kolem něj stahují sítě.

Ivan ŽUROVEC, policejní mluvčí:
Změnil trochu podobu, zešedivěl.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Říká policejní mluvčí Ivan Žurovec. Přímo na ulici v centru FrýdkuMístku Lukáše Kužílka zatkli. Byl tak překvapený, že se vůbec nebránil. Říká kriminalista Jiří Hrabec.

Jiří HRABEC, kriminalista:
V podstatě byl tak překvapen tím zadržením, že se nezmohl na nic.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Lidé z FrýdkuMístku si oddychli.

obyvatelka FrýdkuMístku:
Aspoň už se nemusíme bát.

obyvatel FrýdkuMístku:
To je dobře, že se jim to podařilo.

obyvatelka FrýdkuMístku:
Jen ať jde sedět.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Lukáši Kužílkovi hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Dnes naposledy měli Češi možnost spatřit slavný středověký spis Codex Gigas

Jiří KOKMOTOS, moderátor:
Dnes naposledy měli Češi možnost spatřit slavný středověký spis Codex Gigas. Do speciální trezorové místnosti pražského Klementina si jej už od loňského září přišlo prohlédnout přes šedesát tisíc lidí. Jak dodává mluvčí Národní knihovny Kateřina Nováková, Ďáblovu bibli teď čeká odvoz zpět do sbírek Švédské královské knihovny ve Stockholmu. Všechno proběhne v utajení za přísných bezpečnostních opatření.

Kateřina NOVÁKOVÁ, mluvčí Národní knihovny:
Ten odvoz je chráněn, přepraven ten Codex bude armádním speciálem do Švédska, a proto nemůžeme zveřejnit ani termín.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu