Ožívá běžecká legenda. Ondříček natáčí film o Zátopkovi

2. září 2019

Režisér David Ondříček začal natáčet nový film o životě Emila Zátopka. Legendárního běžce ztvárňuje Václav Neužil, jeho ženu Danu si zahraje Martha Issová.

Ve filmu si také „zahraje“ zchátralý brněnský stadion. Jeho rolí je napodobit arény, ve kterých Zátopek získal svá olympijská zlata. „Původně jsme si mysleli, že budeme natáčet na stadionu v Helsinkách, ten je ale bohužel v rekonstrukci. Stadion v Brně je v rozpadu, a tak jsme si ho mohli podle našich představ upravit,“ říká režisér David Ondříček.

Natáčení filmu o Emilu Zátopkovi

Kompletní rekonstrukcí prošla plocha stadionu. „Strhlo se z ní 15 cm zeminy, kterou jsme odvezli na skládku. Udělal se tu zbrusu nový povrch s běžeckou dráhou a s novým trávníkem,“ popisuje producentka Darja Špačková. Na zídce okolo trávníku byly ještě nedávno reklamní nápisy z 90. let, teď jsou ukryté pod zelenými plochami, které režisér využije k digitální úpravě.

Natáčení filmu o Emilu Zátopkovi

Role Emila Zátopka se zhostí herec Dejvického divadla Václav Neužil. „Rozhodli jsme se, že budeme běhat v reálných Emilových časech. Ostatní běžci jsou profesionálové, běh se snažíme dělat na nejvyšší možné úrovni.“

Po další části natáčení v půlce září se areál za Lužánkami vrátí Brnu, které na něm chce pořádat sportovní akce.

 

autor: dan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.