Ovesné vločky vám po ránu dodají energii, zkuste je fermentovat! Nebo z nich udělejte vegetariánské karbanátky
Ovesné vločky rozhodně patří na náš talíř. Ranní kaše z nich slibuje dostatek energie na celé dopoledne.
Než vločky použijete, zkuste je nafermentovat. Nejlépe den předem je zalijte vodou a přidejte lžíci jablečného octa, jogurtu nebo citronové šťávy. Cukry obsažené v ovesných vločkách se tak rozkládají v těle postupně, a tím pádem nezatěžují orgány.
Odvar z ovesných vloček používali už naši předkové při problémech se zácpou. Germánští válečníci si před každým válečným tažením dopřávali kaši z ovsa. Důvod je jasný – energie do zásoby se bojovníkům náramně hodila. Skotové pak nejen pekli z ovsa chleba, ale vyráběli z něj dokonce i svoji legendární whisky.
Když promícháte ovesné vločky s luštěninami, můžete si připravit chutné vegetariánské karbanátky. Na talíř ještě přidejte naklíčené mungo a máte kompletní dávku proteinu i pochvalu od osobního trenéra.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.