Ovesné vločky vám po ránu dodají energii, zkuste je fermentovat! Nebo z nich udělejte vegetariánské karbanátky
Ovesné vločky rozhodně patří na náš talíř. Ranní kaše z nich slibuje dostatek energie na celé dopoledne.
Než vločky použijete, zkuste je nafermentovat. Nejlépe den předem je zalijte vodou a přidejte lžíci jablečného octa, jogurtu nebo citronové šťávy. Cukry obsažené v ovesných vločkách se tak rozkládají v těle postupně, a tím pádem nezatěžují orgány.
Odvar z ovesných vloček používali už naši předkové při problémech se zácpou. Germánští válečníci si před každým válečným tažením dopřávali kaši z ovsa. Důvod je jasný – energie do zásoby se bojovníkům náramně hodila. Skotové pak nejen pekli z ovsa chleba, ale vyráběli z něj dokonce i svoji legendární whisky.
Když promícháte ovesné vločky s luštěninami, můžete si připravit chutné vegetariánské karbanátky. Na talíř ještě přidejte naklíčené mungo a máte kompletní dávku proteinu i pochvalu od osobního trenéra.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.