Otužovat se dá v každém věku! Kolektiv vám dodá odvahu

26. listopad 2020

Jak začít s otužováním? Téma rozhovoru Lucie Hostačné a brněnského plavce a otužilce Petra Miholy, který v roce 2006 zdolal kanál La Manche.

„Já už nejsem otužilý, ale otupělý. Musím se přemlouvat, než do vody vlezu. I po 41 letech je mi ve vodě zima, ale ten pocit je mi už natolik známý, že ho dokážu překonat,“ přiznává Petr Mihola, který startoval na čtyřech Mistrovstvích světa, ze kterých má čtyři medaile.

Otužování může posílit vaši imunitu, ale je třeba myslet na to, aby do studené vody nešel člověk sám. „Kolektiv vám dodá odvahu,“ dodává Mihola. Po vystoupení z vody doporučuje utřít se ručníkem, zahřát se pohybem a vypít trochu čaje.

Jak dlouho zůstat ve vodě?

„V pravidlech zimního plavání stojí, že ve vodě nad 8 °C je limit 30 minut a ve vodě pod 4 °C 22 minut. Takže začátečníci by se měli pohybovat mezi třetinou a polovinou této doby,“ vysvětluje Mihola. Má se při otužování namáčet i celá hlava? „Já radím hlavu chránit. Nechat ji nad vodou.“

Mají se začátečníci sprchovat pod studenou vodou? Je třeba si pořídit vybavení pro otužování? A co takové otužování studeným vzduchem? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související