Otočit plně funkční větrný mlýn z 19. století ve skanzenu v Krňovicích dá pěknou fušku. Váží 20 tun

12. květen 2021 09:17

V Podorlickém skanzenu v Krňovicích na Královéhradecku letos návštěvníci poprvé uvidí plně funkční větrný mlýn. Stavba věrné repliky mlýna z nedalekých Librantic z 19. století byla dokončená v loňském roce, mlýnské zařízení provozovatelé skanzenu dodělali letos na jaře. 

„A jedem. Ještě deset stupňů chlapi a bude to ono."
Rodina Zárubova má právě plné ruce práce u nového větrného mlýna.

Čtěte také

Co se tu přesně děje vysvětluje Václav Záruba, nejstarší člen rodiny.
„Natáčíme mlýn proti větru pomocí takzvaného berana. Protože tohle je slezský beraní mlýn. Na rozdíl od holandského mlýna, kde se natáčí pouze hlava, tak tady se celý mlýn i s mlýnicí natáčí podle směru větru."

A je to docela pěkná dřina.
„Mlýn váží kolem 18 až 20 tun. A vysoký je jako třípatrový dům. Dá se říct, že to je vůbec jeden z největších slezských beraních větrných mlýnů, který byl kdy v naší republice postaven."

V Orlickém skanzenu v Krňovicích uvidíte plně funkční větrný mlýn

„Aby se mlýn začal točit, tak se musí odbrzdit. Syn jde právě nahoru a brzdu odbrzdí."

Jdeme se podívat nahoru

Čtěte také

Tady je nějaké kolo na laně. Copak se s ním provádí?
„Vlastní brzda se ovládá takzvaným drakem, což je taková velká páka. Zatáhnu za lano, to se začne odvíjet z bubnu a zvedá draka. A o patro výš se přes páku odbržďují lopatky mlýna. Teď už by se měly točit."

Jak rychle se lopatky větrného mlýna točí?
„Jedna otáčka je zhruba šest vteřin."

Čtěte také

„My jsme tento mlýn z Librantic postavili hlavně kvůli tomu, že ve 40. letech 19. století bylo obrovské sucho. V Libranticích neměli ani vodu a museli pro ni jezdit do řeky Orlice. A právě v okolí Librantic, Výrava, Černilov, bylo v jednu dobu takových mlýnů dohromady asi 16."

Mlýn je tedy nyní plně funkční?
„Dá se říct, že mlýn je absolutně plně funkční na vítr. Oproti jiným, kde se předvádí chod a pohání mlýn elektromotor a podobné finty. Ale u nás ne, tady je vše opravdu tak, jak to má být, původní," dodává Václav Záruba.

V Orlickém skanzenu v Krňovicích uvidíte plně funkční větrný mlýn

Oficiálně si první návštěvníci větrný mlýn v Podorlickém skanzenu v Krňovicích na Královéhradecku budou moci prohlédnout od 15. května.

Podorlický skanzen Krňovice
je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. K vidění jsou historické stavby, dobové vybavení a technika. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související