Osvěžující domácí limonády. To pravé do horkého dne

Vyzkoušejte 5 tipů na osvěžující domácí limonádu od moderátorky Zuzky Plíškové.


Okurková limonáda

Suroviny:
okurka (oloupaná a nastrouhaná)
velká hrst čerstvé máty
šťáva ze čtyř citrónů
půl hrnku cukru
půl hrnku vody na sirup
dle chuti voda na dolití

Postup:
1. Cukr svaříme s vodou, aby se rozpustil a necháme povychladnout. Do mixérů dáme okurku, citrónovou šťávu a mátu, potom i vychladlý sirup.

2. Důkladně rozmixujeme a propasírujeme přes cedník, nebo plátýnko. Dolijeme zbylou vodou a necháme důkladně vychladit.


Melounová limonáda

Suroviny:
do půl litru krájený meloun
půl litru vody
tři lžíce cukru
čerstvá šťáva z pěti citrónů
hrst směsi máty a meduňky

Postup:
1. V mixéru rozmixujeme důkladně kousky melounu, cukr a citrónovou šťávu. Ve džbánku lehce podrtíme bylinky, a melounovou směs do něj propasírujeme přes cedník.

Meloun

2. Dolijeme do litru vody, vychladíme a podáváme.


Bylinková limonáda

Suroviny:
litr vody
tři lžíce medu
šťáva ze tří citrónů
hrst kopru
hrst máty a meduňky
dva snítky rozmarýnu

Postup:
1. Litr vody zahříváme s medem, aby se ve vodě rozpustil. Necháme povychladnout. Vymačkáme šťávu z citrónů a spolu s bylinkami nalijeme do džbánu.

2. Bylinky v něm podrtíme vařečkou (nebo předtím v dřevěném hmoždíři) a pak zalijeme vychladlou vodou s medem. Uložíme do lednice alespoň na tři hodiny a do sklenic lijeme přes sítko.


Jahodová limonáda s rebarborou

Suroviny:
půl litru vody
150 g jahod
dva řapíky rebarbory
půl hrnku cukru
šťáva ze tří citrónů

Postup:
1. Rebarboru oloupeme, nakrájíme a spolu s polovinou pokrájených jahod zalijeme vodou a vaříme asi deset minut. V kastrůlku svaříme citrónovou šťávu s cukrem a druhou půlkou jahod, aby se cukr rozpustil. Obě směsi necháme povychladnout.

Citron, citrus, citronová šťáva (ilustrační foto)

2. Jahody v citrónové šťávě důkladně rozmačkáme, nebo rozmixujeme. Vývar z jahod a rebarbory přecedíme a smícháme s druhou směsí. Dle chuti ještě dolijeme vodou a necháme vychladit.


Bazalková limonáda

Suroviny:
tři hrnky studené vody
šťáva ze čtyř citrónů
tři hrsti bazalkových listů
trochu soli
čtyři polévkové lžíce medu
trochu soli
led

Postup:
1. Rozmixujeme citrónovou šťávu, bazalku, špetku soli a med v mixéru dohladka. Přecedíme a dolijeme studenou vodou.

2. Před podáváním ještě vychladíme a doplníme ledem.

Čtěte také

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.