Osudem Jana Přeučila jsou pohádkové dámy. Životní partnerkou mu je představitelka Popelky Eva Hrušková

11. prosinec 2020

Herečka a představitelka nesmrtelné Popelky Eva Hrušková a charizmatický herec a excelentní rétor Jan Přeučil tvoří dlouhá léta pár. Osudovou se jim stala divadelní pohádka, během které se do sebe zakoukali.

Oba jsou Východočeši, potkali se ale až na pražských Vinohradech. „Na Vinohradech bydlím léta, bydlel jsem tam už se svojí první ženou Štěpánkou Haničincovou. A jednoho dne mi Štěpánka říká: ‚Představ si, kdo bude proti nám bydlet – Eva Hrušková!‘ A já jsem vůbec nevěděl, kdo to je,“ říká se smíchem herec, který se s představitelkou černobílé Popelky poté pravidelně v domě potkával. „A takhle jsme se potkávali od roku 1982 do roku 1997,“ dodává herečka.

Pohádkový osud

Na jeden z prvních momentů, kdy začal Jan Přeučil přemýšlet o Evě Hruškové jako o životní partnerce, si pamatuje velmi dobře. „Dne 27. října před 21 lety odešla Štěpánka do hereckého nebe a pro mě to byl veliký šok. Druhý den asi kolem jedenácté večer zazvonil zvonek a já si říkal, že to bude zase nějaká televize, které o tom budu muset vyprávět. Otevřel jsem dveře a tam stála Evička Hrušková, v ruce měla tácek s hrnkem čaje a mramorovou bábovkou. A já jsem byl úplně v šoku,“ vzpomíná herec, který o několik týdnů později nabídl Evě Hruškové společné hraní v pohádce o Šípkové Růžence.

„Tam jsem si uvědomila, že je to mužský, kterého bych chtěla vedle sebe,“ přiznává herečka. „Při těch pohádkách jsme se do sebe zakoukali. Se Štěpánkou jsme se do sebe také zakoukali při natáčení televizní pohádky, takže ty pohádkové dámy jsou můj osud a jsem za to velice vděčný,“ dodává Jan Přeučil.

Učitel rétoriky

Herec Jan Přeučil také vyučuje rétoriku: „V dnešní době je mluvené slovo velice důležité a podstatné. Dělám proto kurzy rétoriky, já jim říkám herecké laboratoře, kde se snažím praktickými ukázkami ukázat lidem, jak by měli hovořit srozumitelně, přesně, jasně a jednoznačně.“

„Už jenom to, že ho poslouchám, tak si rovnám hlasivky,“ směje se herečka. „Já se třeba ráno nerozezpívám. Pustím si rádio, a pokud tam hraje soprán nebo tenor, hlasivky se nastaví samy. V tom máme s Honzíkem rozdílnou strategii,“ říká Eva Hrušková.

Proč je Jan Přeučil zpravidla obsazován do rolí záporáků a co životní partneři nejraději dělají ve svém volném čase, můžete slyšet v audiozáznamu celého pořadu.

Spustit audio