Osobní doklady, ztráta maturitního vysvědčení

16. duben 2007
Vaše téma

Popsali jsme vám jeden případ a jestli si říkáte, že není nic jednoduššího než si dojít do školy nechat udělat duplikát, máte pravdu, jenomže nemusí to vyjít vždycky. S mnoha důkazy je teď ve studiu Jiří Kokmotos. Takže, který vytáhneme jako první?

Jiří KOKMOTOS:
Dobré odpoledne.

Jiří KOKMOTOS:
Tak první překážkou může být například to, že škola, kde jsme maturovali, už neexistuje, takže může nastat docela další jiná verze příběhu, a to, že všechny doklady převezme nástupnická škola. Jenže taková nástupnická škola nemusí být zřízena. Pak už zbývá jediné zajít do archivu, nejlépe do krajského v případě středních škol. V Praze je to Archiv hlavního města Prahy, a tak jsme se tam zeptali, jestli je to skutečně tak, že se tam dají maturitní vysvědčení dohledat i zpětně. Samozřejmě, že to možné je, zněla odpověď archivářky Veroniky Knotkové.

Veronika KNOTKOVÁ, archivářka:
Tam potom záleží v prvé řadě na tom, kdy ten žadatel ukončil studia na příslušné střední škole.

Jiří KOKMOTOS:
A proč na tom tolik záleží?

Veronika KNOTKOVÁ, archivářka:
Jde o to, že dokument, na jejímž základě lze rekonstruovat toto vysvědčení, případně potom vydat to potvrzení, mají skartační lhůtu čtyřicet pět let. To znamená, než se žadatel obrátí na příslušný archiv, to je ta instituce, kde tyto věci jsou apriori ukládány, tak uváží, kdy ukončil studia.

Jiří KOKMOTOS:
Takže do krajského nebo hlavního archivu se vydáme v případě, že už je to víc let, anebo taky, když střední škola už neexistuje. Ale dá se to podle Veroniky Knotkové zkusit i na některém ze školských odborů, kde jsou o zaniklých školách doklady a chybějící dokumenty pak může vydat nástupnická škola sama.

František LUTONSKÝ, moderátor:
Jaké doklady pak, Jiří, musí mít člověk při takové žádosti sebou?

Jiří KOKMOTOS:
Tak k tomu stačí obyčejný občanský průkaz.

František LUTONSKÝ, moderátor:
A je nějaký rozdíl, když se jedná o vysokou školu?

Jiří KOKMOTOS:
Velká většina vysokých škol, například univerzity, mají své vlastní archivy, ale jak u nich, tak i u nově vzniklých vysokých škol platí pro doklady o studiu stejná skartační lhůta, tedy oněch zmiňovaných pětačtyřicet let.

František LUTONSKÝ, moderátor:
Jiří Kokmotos. Díky.

Jiří KOKMOTOS:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: vva , Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu