Originální Veletržní dort se peče v jen v Brně a pouze v jedné jediné kavárně

Brno je místem, kde se peče originální Veletržní dort už od dob první republiky v jedné slavné kavárně. Dříve Sedláčkova, teď Zemanova. Její historie sahá až do roku 1933. Recept na slavný dort je ještě starší.

„Když otevřete dveře Zemanovy kavárny, ocitnete se v jiném světě, dýchne na vás atmosféra třicátých let,“ říká kreativní manažerka Zemanovy kavárny a cukrárny Kristýna Kyánková. „Slavnostně se otevíralo 30. ledna 1937, jsme tak vlastně nejdéle nepřetržitě fungující kavárnou v Brně, protože jsme nikdy za celou tu naši historii nezavřeli. Kavárna patří městu Brnu a od roku 2011, je dokonce památkově chráněná.“

Za novodobou historií Zemanovy kavárny stojí významný mistr cukrář. Adolf Zeman disponuje titulem ‚mistra cukráře‘, který mu udělilo Společenství cukrářů České republiky. „Náš pan mistr cukrář sem přišel už jako patnáctiletý učeň, hned po válce. Díky své píli a cílevědomosti se vypracoval až na vedoucího.“ V dubnu 2023 mu bylo skoro devadesát let, tak to už předal cukrářkám.

Slavný Veletržní dort

Jméno dortu je opravdu spojené s brněnskými veletrhy. Je to vlastně nejstarší receptura, kterou v podniku mají a je ještě starší než kavárna. Je to něco, co nikde jinde neochutnáte. Navíc je velice fotogenický a líbivý. Je speciálně prokládaný, s trochou bylinného likéru a zajímavě okořeněný. Horní vrstvu tvoří jahodová marmeláda, máslový krém a občas sezónní čerstvé ovoce. Hýří proto barvami.

Jak vzniká, nám prozradil provozní Zemanovy kavárny Vladimír Smékal. „Tvoří ho dva druhy tmavých piškotů pečených v klasických kulatých formách. Korpus se potom rozřezává nadvakrát, prokládá se máslovým krémem. Ten se skládá z klasického žloutkového základu, do kterého se zašlehává máslo s rumem, a prostřední část, která je skládaná do mozaiky.“