Originální projekt vymysleli v Kroměříži pro klienty tamního Azylového domu pro muže.

4. březen 2006

Zapojí je do společnosti a na trh práce. Projekt se natolik zalíbil Evropské Unii, že ho jako pilotní bude z drtivé většiny financovat.

Od poloviny roku začne fungovat pětičlenná pracovní četa složená právě z klientů. Pomáhat budou ve městě i firmám. Pokud se klient dlouhodobě osvědčí, získá například přednostní právo na získání městského bytu. Manažer projektu Petr Láník prozradil, že četa bude pracovat 4 hodiny denně: "Svou roli vidím v tom, že budu komunikovat se zaměstnavateli a nabízet jim naši práci. Bude-li např. potřeba ostříhat stromky v Květné zahradě, pošlu tam tři naše klienty, aby to udělali. Mohou pomáhat třeba i při opravě chodníků v centru města a pod. Za práci budou dostávat měsíčně 5 200 korun. Firmy, které je zaměstnají, budou platit vždy čtvrtinu této sumy. Budou pracovat 4 hodiny denně, tedy na poloviční úvazek. Takže těch více než 5 000 už není tak málo, jak by se mohlo na první pohled zdát."

Klienti Azylového domu už o projektu samozřejmě vědí. Zatím jsou spíše pesimističtí: "Většina našich tak dlouho dělat nevydrží." "Myslím, si totéž a navíc je tady dost lidí, kteří by potřebovali spíše psychiatrické léčení." Na otázku, jak velký zájem o tuto práci očekávají, námi oslovení klienti odpověděli: "Takových slabších 50 na 50." " Asi tak nějak, ale spíše by bylo lepší dostat se odtud pryč, protože to je věc, která tady dost lidí mrzí." Vůči zaměstnavatelům jsou také mnozí nedůvěřiví: "Práce se dá určitě získat, ovšem horší je to s placením. Třeba pracujete a pak nedostanete výplatu nebo dostanete méně, takže lidé už celkem nikomu nevěří a raději jsou na podpoře a přivydělávají si."

Jiný názor má ale ředitel Azylového domu v Kroměříži Karel Malenovský: "Věřím, že ten projekt má naději na úspěch. Jeho sílu bych viděl v tom, že doposud nikdo nic podobného nezkoušel, i když tím vyvstává otázka, jestli budeme úspěšní. Myslím ale, že naše klienty zaujme, dostanou se do toho a chytnou se. Slabinu bych viděl v reakci některých z nich. Z jejich strany cítím nedůvěru."

autor: pes
Spustit audio