Opravu vyhořelého domu u brněnského hlavního vlakového nádraží dál brzdí soudní spor o vlastnictví

15. říjen 2005

Už tři roky hyzdí prostor před brněnským nádražím vyhořelý dům. Jeho opravy blokuje letitý soudní spor, který vede brněnský magistrát s majitelem domu, společností Porta Brno Plus o vlastnictví spodní části budovy s podchodem. Důsledkem toho je, že dům je vybydlený a stává se útočištěm bezdomovců.

Dokud o vlastnickém právu nerozhodne soud, žádná ze stran sporu nechce do oprav vyhořelého domu investovat. Podle katastru nemovitostí patří celý dům společnosti Porta. Jak ale tvrdí mluvčí Magistrátu Pavel Žára, spodní číst domu patří městu. Proto se nyní obě strany soudí. "Uplatňujeme právo vlastnictví na nadzemní část domu, protože podchod, kterou s touto částí domu souvisí, je v majetku města. V současnosti je celá tato věc předmětem právního sporu," uvádí mluvčí Žára.

Právní zástupce Porty advokát Jaroslav Brož na to má jiný názor. "Město by mělo jasně přesvědčivě říct, proč se domáhá spoluvlastnického podílu, protože už od roku 1991 není zapsáno ani jako spoluvlastník. Ten objekt byl předmětem privatizace a rozhodně nebyl předmětem transformace, když se státní majetek transformoval do majetku obcí. Tu žalobu pokládáme za naprosto neseriozní akt, který není hoden významu města Brna.

Bez ohledu na vlastnické spory se obě strany snaží na budově vydělávat. Městská společnost Brněnské komunikace, která spravuje podchod pod domem, inkasuje nájemné za stánky. Porta má zase peníze za umístění velkoplošné reklamy na fasádě. A z toho pak plynou i další spory.

To, že dům už několik let chátrá, se Brňanům nelíbí. Vybydlený objekt je problémem i z bezpečnostního hlediska. "Velmi často jsme voláni k tomu, že se tam vyskytují ve zvýšené míře bezdomovci, které pak vykážeme pryč, protože na soukromém pozemku nemají co dělat," dodává mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková. Dům, kde při požáru před třemi lety zemřeli dva hasiči, se tak opět stává rizikovým místem.

autor: hon
Spustit audio