Oprava parku v brněnských Lužánkách po dvaceti letech skončila

21. duben 2012

Brněnské Lužánky jsou po dlouhé době zcela bez uzávěr a dalších průvodních jevů rekonstrukce. Obnova jednoho z nejstarších parků trvala bezmála dvacet let. Oficiálně skončila tento týden.

V Lužánkách opravili prakticky všechno. K tomu přibylo i pár zbrusu nových nebo obnovených atrakcí. Třeba fitpark, labyrint z keřů a umělý potok. „Je tady složitá aparatura, která čerpá vodu. Potok měří skoro tři sta metrů,“ uvedl autor projektu rekonstrukce Lužánek Ivar Otruba.

O způsobu rekonstrukce se ve městě od začátku vedla diskuze. V úvahu připadala obnova v nějakém starším stylu, renovace do nejmodernější podoby. Případně neco mezi tím. „Zvítězila obnova v moderním duchu se zachováním a v některých případech obnovou původních prvků,“ uvedl Ivar Otruba.

Bezmála dvacetiletá obnova brněnského parku Lužánky probíhala v pěti etapách. „Přišlo to na necelých padesát pět milionů korun. Nejdražší byla poslední etapa. Většinu financovalo město z rozpočtu. Jen část přišla z evropských fondů,“ vysvětlil šéf Věřené zeleně města Brna Josef Kasala.

Historie parku Lužánky v Brně sahá až do konce 18. století. Rozkládá se mezi ulicemi Drobného a Lidická na ploše necelých devatenácti hekatrů.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio