Onkologicky nemocní pacienti z celé republiky se v Brně učí, jak bojovat s nemocí

Až do soboty budou lékaři v Brně učit nemocné z celé republiky, jak bojovat s rakovinou. Právě tam začal další ročník programu Balance, který má za úkol přivést pacienta k aktivnímu přístupu k léčbě. Účastníci tam získají podrobnější informace o nádorových onemocněních, lektoři jim poradí i se správnou stravou a s tím, jak nemoc psychicky zvládat.

Kurzy pro onkologicky nemocné pacienty se začaly už v osmdesátých letech pořádat v USA. Přesto je brněnská akce jedinou svého druhu v zemi a koná se pravidelně desátý rok. Pořadatelem je Masarykův onkologický ústav, který se při organizování opírá o zkušenosti získané ve Švédsku.

I když je příprava programu náročná, pro některé pacienty je nenahraditelný. "Víme velice dobře, že pacienti, kteří jsou v depresi a jsou přitom léčeni, mají horší výsledky než ti, kteří jsou optimisticky naladěni, ke svému onemocnění se staví pozitivně a přitom jsou také léčeni naší léčbou. Snažíme se přes zvýšenou informovanost a vzdělanost v této oblasti, aby se lidé rakoviny nebáli a aby ji přijali jako onemocnění, které existuje, ale neznamená konec života," uvádí ředitel Masarykova onkologického ústavu Rostislav Vyzula.

Kurzů Balance se mohou zúčastnit kromě samotných pacientů i jejich příbuzní. "Tohleto jsem měla vědět, když začal manžel marodit, protože člověk neví, kam se uchýlit. Většina lidí se o té rakovině bojí mluvit a mnohdy jsme si připadali, že máme nějakou nakažlivou nemoc," svěřuje se paní Richterová, manželka jednoho z pacientů. "Na kurzech Balance jsem se dozvěděl vlastně všechno. Jak se to léčí, jak s rakovinou žít nebo jak si pomoct. Člověku to dá do života aspoň nějaký náboj," doplňuje pan Richter.

Spustit audio